Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GT80 Titan: dvě GTX 980M a mechanická klávesnice

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
Pokud máme některý notebook označit skutečně za herní, v případě MSI GT80 Titan se skutečně nemusíme zdráhat. Stačí se podívat na jeho specifikace, jimž vévodí velký displej, výkonné Core i7, dvě GeForce GTX 980 v SLI a navíc mechanická klávesnice.

Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne procesor Core i7 4980HQ, a to je, jak už bylo řečeno, nejlepší model generace Haswell-H a jako takový je vybaven 4 fyzickými procesorovými jádry a podporou Hyper-threadingu. Procesor přitom má dle specifikací pracovat na frekvenci 2,8 až 4 GHz, takže se velmi spoléhá na Turbo Boost. Vedle toho je vybaven 6 MB L3 cache a v maximální zátěži spotřebuje až 47 W.





Jde navíc také o procesor, který nepřišel o žádnou významnou technologickou výbavu své generace. Vybaven je instrukcemi AES-NI pro hardwarové šifrování dat, nechybí ani technologie vPro, virtualizační VT-x i VT-d, ochranné Trusted Execution Technology a Execute Disable Bit, zkrátka tu je vše, čím disponují procesory Haswell-H.




jako jeden z mála procesorů má i7-4980HQ také L4 cache, čili 128 MB eDRAM pro Iris Pro


Vedle procesorových jader a jiných nezbytností je procesor Core i7 4980HQ vybaven i něčím, co je tu ve světle dvou GeForce poněkud navíc. Jde o integrované jádro Intel Iris Pro Graphics 5200, čili nejvýkonnější grafika generace Haswell. Ta je vybavena 40 shaderovými jednotkami a navíc i 128 MB paměti eDRAM, která dodává grafikám Iris výkon navíc. Jenomže zde by pochopitelně stačila i prostá Intel HD Graphics a Iris Pro je tu prostě navíc.




osm linek rozhraní PCI Expres je v pořádku, neboť jde o dvakrát osm pro dvě GeForce


Chloubou notebooku MSI GT80 Titan jsou dvě mobilní NVIDIA GeForce GTX 980M v zapojení SLI. Tyto karty jsou založeny na čipech GM204 vyráběném 28nm procesem, přičemž ten se skládá z 1536 CUDA jader, 96 TMU a 64 ROP, což můžeme srovnat s desktopovou grafikou GTX 970, která má 1664 CUDA jader, 104 TMU a 56 ROP. Srovnatelné jsou i pracovní frekvence, přičemž GTX 980M pracuje na 1038 až 1127 MHz, takže dle specifikací lze usuzovat, že GTX 980M by měla mít zhruba 90 % výkonu karty GTX 970, a to je velmi slibné.





Co se týče paměťového systému, pak každá karta má k dispozici své 4 GB GDDR5 RAM, přičemž šířka paměťové sběrnice je 256 bitů, ovšem paměti zde pracují na 5012 MHz, takže propustnost je oproti desktopovým GeForce stejné generace výrazně nižší, a to 160 GB/s. Pokud jde ale o hraní na displeji samotného notebooku, který má rozlišení Full HD, pak na ten by stačila i jedna GTX 980M, natož pak dvě v SLI.





Několik slov si zaslouží také operační paměť v podobě čtyř 8GB modulů SO-DIMM, a to typu DDR3-1600. Ty pracují ve dvoukanálovém zapojení na své nativní frekvenci při časování 11-11-11-28 a jde o moduly značky Hyundai Electronics.

Zajímavější je však čtveřice Toshiba THNSNJ256G8NU, čili 256GB SSD formátu M.2. Ta jsou zapojena do tzv. Super RAID 0, takže od nich můžeme očekávat velmi vysokou datovou propustnost a navíc celkovou kapacitu 1 TB, která bude k dispozici pro systém a nainstalované aplikace. Filmy, hudbu a další data, k nimž není třeba mít tak rychlý přístup, můžeme ukládat na 1TB pevný disk Toshiba Travelstar 7K1000.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8.1 v 64bitové verzi je doplněn o software Norton Internet Security a Norton Online Backup, který neztratil nic ze své otravnosti, s níž se nás snaží přinutit k jeho aktivaci, registraci, aktualizaci a kdo ví k čemu ještě. Vedle toho software třetích stran zahrnuje ještě diagnostiku pro síťovky Killer, dále XSplit Gamecaster pro streamování našich herních úspěchů přes síť, Sound Blaster Cinema 2 pro nastavení zvuku nebo nabídku softwaru firmy Magix (Music Maker, Web Designer, Video easy SE, Photo Manager MX). Ten si ale musíme nejdříve stáhnout. BurnRecovery nám zase umožní vytvořit záchranná média.





Společnost MSI nabízí ještě vlastní software, a to především Dragon Gaming Center, kde se dozvíme všemožné informace o kondici počítače, Sizing Options pro nastavení velikosti písma a grafiky na displeji a pak tu jsou různé utilitky či odkazy. Můžeme si vybrat, zda chceme bootovat do Start obrazovky či do desktopu nebo zavítat na Facebookové stránky MSI či stránky MSI Dragon Army.

MSI nás tedy příliš nezatěžuje předinstalovaným softwarem a pokud chceme, není problém si nechtěné aplikace zakrátko odinstalovat.
reklama