Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GT80 Titan: dvě GTX 980M a mechanická klávesnice

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
Pokud máme některý notebook označit skutečně za herní, v případě MSI GT80 Titan se skutečně nemusíme zdráhat. Stačí se podívat na jeho specifikace, jimž vévodí velký displej, výkonné Core i7, dvě GeForce GTX 980 v SLI a navíc mechanická klávesnice.

Vnější zpracování


MSI je známo tím, že vyrábí herní notebooky s výraznějším designem a rádo využívá kombinaci černé a červené barvy. Ta se nevyhnula ani modelu GT80 Titan, ale jinak se firma spíše krotila a s designovými doplňky šetřila. Víko vyrobené z broušeného hliníku tak má v sobě vsazeny jen dva leskle rudé klínky a pak už na něm najdeme jen obvyklé logo Gaming Series (dráček je bíle podsvícený) a MSI. V přední hraně víka tedy najdeme ještě malý nenápadný červený výčnělek, za nějž můžeme notebook otevřít.




- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části je nejviditelnější prostor pro nabírání čerstvého vzduchu, jehož hrubý prachový filtr je vyroben z červeně natřeného perforovaného plechu, tedy alespoň ta větší část. Pak už je tu pouze menší červeně ohraničený čtvereček, pod nímž se ukrývá 5. systémový reproduktor, čili subwoofer. Při otevírání notebooku můžeme porušit pečeť, kterou je přelepen jeden ze šroubků, na záruku to nemá mít dle vyjádření firmy MSI žádný vliv. Pro efektivní chlazení notebooku je tedy třeba zajistit, aby měl volný prostor pod sebou, takže je zřejmé, že na gauč nebo dokonce do peřin vůbec nepatří (i když při prohlížení webu by to mohl zvládnout i tak).




- klikněte pro zvětšení -

Na notebooku s 18,4" displejem má výrobce více než dost místa k umístění potřebných portů a konektorů. Na pravém boku jsou pouze 2 porty USB 3.0 a jeden z výdechů chlazení. MSI tak evidentně myslí především na praváky, kteří budou mít na této straně relativně volný prostor pro ruku s myší a nebudou se muset potýkat s kabely.




- klikněte pro zvětšení -

Naopak na levé straně toho je výrazně více, přičemž zvukové konektory jsou umístěny až úplně vepředu. Jde o dva 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon, za nimi pak optický S/PDIF a další tři USB 3.0. Následuje čtečka karet SD, SDHC a SDXC, otvor pro zámky Kensington, optická mechanika/vypalovačka Blu-ray a další výdech chlazení.




- klikněte pro zvětšení -

Displej po otevření vůbec nezasahuje do prostoru zadní hrany notebooku, jak tomu bývá u tenkých modelů, a tak mohl výrobce využít i tu. Jednak tu jsou po stranách další dva výdechy chlazení, takže MSI GT80 bude v zátěži funět dozadu i do stran, ale ne na uživatele. Uprostřed máme zbývající konektory, a to dva mini DisplayPort 1.2, jeden HDMI 1.4 plné velikosti, RJ-45 gigabitového Ethernetu a nakonec kulatý čtyřkolíkový konektor, ačkoliv napájecí adaptér dodává pouze jedno napětí (19,5 V).



- klikněte pro zvětšení -

Přední hrana notebooku má v sobě už jen 3 LED kontrolky, které indikují stav bezdrátové sítě Wi-Fi, baterie a napájení a práci pevného disku či optické mechaniky.




- klikněte pro zvětšení -

Rozložení portů a provedení šasi osobně hodnotím velmi pozitivně. Notebook je mohutný a těžký, ale také působí velmi solidním dojmem.


Vnitřní zpracování


Nyní se už podíváme pod displej, který můžeme rozevřít jen do úhlu 135°, ačkoliv klouby sedí na základně, díky čemuž by mohl být úhel i širší. Nicméně toto není počítač, u nějž bychom ocenili, že jeho displej lze rozevřít až do úhlu 180 °, čili to nevadí. Důležité je, že displej po rozevření sedí pevně.




- klikněte pro zvětšení -

MSI mě také potěšilo tím, že dobře vyřešilo rámečky kolem displeje, které k němu pevně přiléhají, takže tu neuvidíme žádné mezery, kudy by se dovnitř mohly dostat nečistoty. V horní části rámečku máme za trojúhelníkovým sklíčkem webkameru s rozlišením Full HD a kolem ní jsou usazeny mikrofony.




- klikněte pro zvětšení -

Hned po otevření notebooku nás praští přes oči klávesnice a její usazení. Klávesnice totiž obvykle bývá v zadní části základny, ovšem to v našem případě není možné hned ze dvou důvodů. Jednak je nutné ji zapustit do těla tak, aby vršek kláves byl zarovnán s okolním povrchem, takže by pak byla pod úrovní opěrky zápěstí, a to by nebylo zrovna komfortní. Ovšem nebylo to možné už jen proto, že takováto klávesnice je velmi tlustá a těžko by se vešla do zadní části nad ostatní hardware a především grafické karty a potřebné chlazení. No a vzhledem k tomu, že od MSI dostaneme pohodlnou silikonovou podložku pod zápěstí, nemohu mít k takovému řešení výhrady.




- klikněte pro zvětšení -

Firma také zajímavě vymyslela umístění touchpadu kombinovaného s numerickou klávesnicí. Snad jediná nevýhoda tohoto řešení tkví ve tvaru dotykové plochy, který neodpovídá poměrům stran displeje, respektive je rovnou převrácený. Touchpad je ale stejně, a u takovéhoto notebooku zvlášť, jen nouzové řešení. Můžeme si jej tedy stiskem tlačítka "num" v horní levé části (čili jde o Num Lock) vypnout a aktivovat dotykovou numerickou klávesnici. V takovém případě se jen lehce viditelné obrysy kláves ukáží jasným červeným světlem a my máme rázem k dispozici plnohodnotnou klávesnici, jejíž velikost je naprosto srovnatelná se samostatným desktopovým protějškem. Zůstanou nám ale dvě spodní samostatná tlačítka myši.

Zbytek základny, tedy její vrchní část, má v sobě jednak hlavní reproduktory (zcela nahoře) a pak tu jsou ještě 3 další tlačítka hned nad numerickou částí/touchpadem. Největší je vypínač, nejmenší zapne na plný výkon chlazení, ať to je zapotřebí, či ne, a to prostřední poslouží k přepnutí mezi dvojicí GeForce a integrovaným grafickým čipem. Zde však nefunguje technologie NVIDIA Optimus, která slouží k v podstatě nerozpoznatelnému přepínání mezi samostatnou a integrovanou grafikou. Pro přepnutí je třeba počítač navíc rebootovat, takže nejde zrovna o uživatelsky přívětivou funkci. Dle výrobce to je ale takto v důsledku lepší, než kdybychom se měli spolehnout jen na Optimus, který skutečně nefunguje vždy bezproblémově.




- klikněte pro zvětšení -

Notebook jsme tedy mohli otevřít i přes malou pečeť, což šlo snadno. Podívat se tak můžeme do jeho pěkně uklizených útrob, kde jsou po stranách pod černými heatpipe vidět 2 grafické karty a uprostřed pak vedou dvě další heatpipe k procesoru. Povšimněte si také černé kšandy, která se táhne od jedné karty k druhé. Ano, jde o SLI propojku.
reklama