Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.

Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne procesor Core i7 4870HQ, a to je jeden z nejlepších modelů generace Haswell-H a jako takový je vybaven 4 fyzickými procesorovými jádry a podporou Hyper-threadingu. Procesor přitom má dle specifikací pracovat na frekvenci 2,5 až 3,7 GHz, takže se velmi spoléhá na Turbo Boost. Vedle toho je vybaven 6 MB L3 cache a v maximální zátěži spotřebuje až 47 W. Od absolutní špičky své řady, modelu Core i7-4980HW, jej dělí pouze 300 MHz (základ i turbo), což v praxi nebude představovat velký odstup.





Jde navíc také o procesor, který nepřišel o žádnou významnou technologickou výbavu své generace. Vybaven je instrukcemi AES-NI pro hardwarové šifrování dat, nechybí ani technologie vPro, virtualizační VT-x i VT-d, ochranné Trusted Execution Technology a Execute Disable Bit, zkrátka tu je vše, čím disponují procesory Haswell-H.




Core i7 4870HQ má také L4 cache, čili 128 MB eDRAM pro Iris Pro


Vedle procesorových jader a jiných nezbytností je procesor Core i7 4870HQ vybaven i něčím, co budeme moci dobře využít na cestách. Jde o integrované jádro Intel Iris Pro Graphics 5200, čili nejvýkonnější grafika generace Haswell. Ta je vybavena 40 shaderovými jednotkami a navíc i 128 MB paměti eDRAM, která dodává grafikám Iris výkon navíc. Jenomže zde by pochopitelně stačila i prostá Intel HD Graphics a Iris Pro je tu prostě navíc.





Pokud ale budeme hrát, využijeme především grafiku MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G v samostatné skříni. Jde o běžný model, který seženeme v obchodech, takže můžeme očekávat i běžné specifikace. MSI udává, že karta může běžet ve třech režimech: Silent Mode, Gaming Mode a OC Mode, přičemž ty se liší frekvencemi GPU. První má 1051 / 1178 MHz, druhý 1114/ 1253 MHz a třetí 1140 / 1279 MHz. Karta je také vybavena všemi běžnými rozhraními, čili je tu DVI-I i DVI-D a moderní HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2.





Co se týče paměťového systému, pak karta má k dispozici své 4 GB GDDR5 RAM na 256bitovém rozhraní, z nichž ale, jak jsme se nedávno dozvěděli, dokáže efektivně využít jen 3,5 GB. To je však problém všech karet GTX 970 bez výjimky a projeví se pouze u her velmi náročných na paměť, tedy jen v minimu případů.





Operační paměť samotného notebooku čítá dva 8GB moduly SO-DIMM, a to typu DDR3-1600 od Hjondé. Ty pracují ve dvoukanálovém zapojení na své nativní frekvenci při časování 11-11-11-28.

Data budeme mít uložena na dvou 120GB SSD Kingston RBU-SNS8100S3128GD1 formátu M.2 s kontrolerem Phison. Ta jsou zapojena do RAID 0 pomocí úložné technologie Intel Rapid, a slibují tedy až dvojnásobný výkon jednoho SSD. Uvidíme, jak velký tento výkon bude.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8.1 v 64bitové verzi je doplněn o software Norton Internet Security a Norton Online Backup, který neztratil nic ze své otravnosti, s níž se nás snaží přinutit k jeho aktivaci, registraci, aktualizaci a kdo ví k čemu ještě. Vedle toho software třetích stran zahrnuje ještě diagnostiku pro síťovky Killer, dále XSplit Gamecaster pro streamování našich herních úspěchů přes síť, Sound Blaster Cinema 2 pro nastavení zvuku nebo nabídku softwaru firmy Magix (Music Maker, Web Designer, Video easy SE, Photo Manager MX). Ten si ale musíme nejdříve stáhnout. BurnRecovery nám zase umožní vytvořit záchranná média.





Společnost MSI nabízí ještě vlastní software, a to především Dragon Gaming Center, kde se dozvíme všemožné informace o kondici počítače, Sizing Options pro nastavení velikosti písma a grafiky na displeji a pak tu jsou různé utilitky či odkazy. Můžeme si vybrat, zda chceme bootovat do Start obrazovky či do desktopu nebo zavítat na Facebookové stránky MSI či stránky MSI Dragon Army.

MSI nás tedy příliš nezatěžuje předinstalovaným softwarem a pokud chceme, není problém si nechtěné aplikace zakrátko odinstalovat.

reklama