Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.

Skříň s GeForce GTX 970


Nyní se zaměříme na hlavní specialitku tohoto produktu, a sice skříň s kartou MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G. Ta však neobsahuje pouze kartu a jí podřízený hardware. Nabízí totiž i jednu 3,5" pozici, která se přímo nabízí, čili díky ní si můžeme úložný prostor snadno rozšířit o terabajty prostoru. Dále tu máme i 4 porty USB 3.0, audio konektory pro sluchátka a mikrofon a také RJ-45 pro Ethernet, čili doma můžeme mít připravenou tuto skříň napojenou do sítě a s připojeným velkým monitorem, diskem, sluchátky/reprosoustavou a potřebnými periferiemi. Do ní pak stačí notebook zapojit, ovšem ten, jak ukazuje upozornění nalepené na dok, musí být vypnutý. Ethernetové adaptéry tu nejsou dva a dle správce zařízení i po zapojení notebooku do doku máme v systému stále jen jeden, a to Killer E2200.




- klikněte pro zvětšení -

Skříň je vyrobena převážně z kovu, ovšem její velké čelo s logem MSI je plastové, i když vyložené perforovaným plechem, za nímž máme dva 5W širokopásmové reproduktory plus jeden stejně výkonný basový reproduktor. Stejně tak plastový je vrchní dok, do nějž notebook umístíme. Na levé straně skříně je vidět 450W napájecí zdroj a také konektory grafické karty ve složení DVI-I, DVI-D, HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2.




- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně máme rošt ventilátoru pro chlazení skříně a poblíž i vypínač a přídavné porty, o nichž jsme mluvili již na začátku kapitoly. Je tu ale i zámek a velká páčka, které poslouží pro připojení nebo odpojení notebooku. Použití je snadné, stačí notebook nasadit do malých výčnělků na doku, odjistit zámek a páčkou jej s celým posuvným tácem napojit na připravený konektor, který zajistí spojení karty s procesorem pomocí plnohodnotného rozhraní PCI Express 3.0 x16. Systém nefunguje stylem plug and play, protože notebook je nutné připojovat vypnutý.




- klikněte pro zvětšení -

Pokud se chcete podívat dovnitř, musíte nejdříve odšroubovat z plastového krytu 6 šroubků, z nichž jeden je opět kryt záruční pečetí, na niž opět nemusíme brát ohled. Pozor si dejte na spojení předního panelu se skříní pomocí dvou kabelů, které můžeme opatrně odpojit a pak je nutné ještě odšroubovat kovovou přepážku, jejímž úkolem je jistit grafickou kartu.




- klikněte pro zvětšení -

Po jejím odstranění se už ukáže jedna pozice pro 3,5" disk, k níž patří i poblíž umístěný konektor SATA v zelené základní desce. Napájení samozřejmě zajistí zdroj. Jak je vidět, do útrob skříně by se klidně vešel ještě jeden disk či alespoň 2,5" SSD, jenomže na to tu už nejsou volné SATA porty. Můžeme být tedy rádi alespoň za jednu pozici, však i ta nám dokáže nabídnout terabajty volného prostoru pro data a možnost jednoduchého zálohování dat uložených na SSD v notebooku.




- klikněte pro zvětšení -

V příslušenství nám k tomu MSI také nabídne datový SATA kabel té pravé délky a vedle toho i ovladače a potřebný manuál.





Dokovací stanici a skříň s grafickou kartou tedy hodnotím velmi kladně. Je dobře, že MSI myslelo i na možnost rozšíření úložné kapacity a logicky by neměl být problém ani s upgradem grafické karty za novější a výkonnější model, což bychom v případě mobilní grafiky mohli udělat jen těžko.

Co se týče funkčnosti, před zapojením je nutné notebook skutečně mít vypnutý a ne pouze uspaný. Dobré je, že z dokovací stanice se umí notebook i napájet či dobíjet, a to i když uspaný notebook zasuneme do dokovací stanice, ovšem pak se sluší upozornit na jednu podstatnou věc.

Zjistíme, že notebook po zapojení do dokovací stanice neumí využít svůj displej, což je ostatně logické. To by karta musela nějakým způsobem posílat obraz přes rozhraní PCI Express, nebo by musela být upravena tak, aby její výstup šel přes kabel do notebooku a jeho displeje. Jenže jde o běžnou desktopovou kartu, žádný speciální model, takže je nutné využít její výstupy a to znamená, že musíme mít k dispozici i monitor. Je velká škoda, že HDMI port v notebooku nefunguje i jako vstupní, abychom mohli kartu s notebookem propojit alespoň externím kabelem. Nakonec je tu ještě malá nepříjemnost, a sice že periferie připojené k USB portům v dokovací stanici neumí notebook probudit ze spánku, takže ho musíme probudit třeba pootevřením displeje, nebo mít myš či klávesnici prostě připojenou přímo na jeho porty.

reklama