Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Logitech K810: podsvícená kvalita

28.5.2013, Jan Vítek, recenze
S celým označením Bluetooth Illuminated Keyboard K810 dorazila k nám na vyzkoušení klávesnice určená především pro mobilní zařízení, čemuž odpovídá její rozhraní, ale také rozměry. Kromě toho se můžeme těšit také na podsvícení.
Kapitoly článku:
  1. Logitech K810
  2. Nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Připojení, respektive spárování této klávesnice probíhá klasicky jako u jiných zařízeních tohoto typu. Klávesnici stačí zapnout a následně si pomocí kláves F1, F2 nebo F3 vybrat, pod jakým přepínačem se budeme k vybranému zařízení připojovat. Pokud ta nezačne blikat, bude nutné stisknout tlačítko Connect na spodní straně klávesnice. Poté je K810 viditelná pro spárování po dobu 15 minut, což je dostatečná doba na to, abyste si ji našli na cílovém zařízení, zadali ji ke spárování a na ní samotné pak vyťukali zobrazený PIN, aby byla akce dokončena.

Poté je klávesnice ihned k dispozici, přičemž takto si ji můžete spárovat se třemi zařízeními a mezi nimi se pak jednoduše přepínat právě stiskem F1 až F3. Pokud je vše v pořádku, začne nad příslušnou klávesou blikat modrá Bluetooth ikonka, která se po nalezení spojení rozsvítí na asi pět sekund a pak zhasne, aby zbytečně nesvítila do očí a nezatěžovala baterii. Přepnutí mezi spárovanými zařízeními tedy trvalo v nejhorším případě pár sekund, čili je v podstatě okamžité a co se týče dosahu rozhraní Bluetooth, ten odpovídá specifikacím, čili jde o až 10 metrů v závislosti na tom, zda máme mezi oběma kusy hardwaru volný prostor, či ne.


- klikněte pro zvětšení -

Baterie této klávesnice by měla vydržet se zapnutým podsvícením cca 10 dní a bez něj až jeden rok, přičemž zkušenosti uživatelů toto potvrzují. Pokud se její zásoba energie ztenčí skrytá kontrolka nad klávesou Delete se po zapnutí nerozsvítí zeleně, ale červeně. A pokud bude baterie už velmi slabá, podsvícení kláves se deaktivuje a červená kontrolka začne blikat. V takovém případě je třeba zapojit klávesnici třeba k USB portu počítače a počkat maximálně tři hodiny, až zelená kontrolka přestane blikat a zhasne. Pak je klávesnice opět dobita.

Podsvícení je u této klávesnice velmi dobře zpracováno. To se týká samotných kláves, jejichž popisky svítí rovnoměrně a jejich bílé světlo je i příjemné na oči. Při pohledu více z boku také znatelně prochází skrz škvíry mezi klávesami a hliníkovou základnou. Intenzitu světla si můžeme sami regulovat pomocí kláves F5 a F6, a to ve čtyřech stupních (+ vypnuto). A aby klávesnice co nejvíce šetřila energií, tak dokáže po dobu klidu své podsvícení vypnout, přičemž pro jeho zapnutí stačí, abyste se k ní přiblížili rukama na vzdálenost několika centimetrů. Pak ihned zareaguje a rozsvítí své diody ještě předtím, než se jí vůbec dotknete prsty, takže není nutné nic předem mačkat, aby si klávesnice uvědomila, že ji někdo chce používat.



Psaní na této klávesnici se dá jednoduše přirovnat ke psaní na notebooku. Je to v podstatě klávesnice Chiclet, jakou najdeme u řady menších notebooků, jež jinak nemají dostatek prostoru na to, aby je výrobci obdařili numerickým blokem. Líbily se mi na ní oddělené šipky, snadno poslepu nahmatatelný Enter a Backpace a také hlavní klávesy, jež jsou podobně jako u desktopové klávesnice mírně prohnuty, díky čemuž se můžeme lépe trefovat do jejich středu. Stisk kláves je také tichý, tedy s výjimkou větších kláves včetně mezerníku, jež jsou přeci je hlučnější a ostře cvakají.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 je velmi pěkné a užitečné mobilní zařízení, které se může pochlubit dobrým zpracováním, bezchybnou funkčností, spolehlivým připojením pomocí rozhraní Bluetooth a kvalitním podsvícením kláves. Zvláště vyzdvihnout pak musíme možnost spárování s až třemi zařízeními, přičemž přepínání mezi nimi je dílem okamžiku, a to může být pro leckoho velmi užitečná vlastnost. Podsvícení je pak nejen rovnoměrné, ale díky senzoru přiblížení dokáže klávesnice detekovat prsty uživatele a zapnout své LED ještě předtím, než se jí dotkneme.


- klikněte pro zvětšení -

Jestli si chcete představit, jak se na této klávesnici asi píše, pak to je v podstatě stejné jako psaní na normální notebookové klávesnici typu Chiclet. Výhodou jsou ale prohnuté hlavní klávesy, díky čemuž se mezi nimi můžeme dobře orientovat po hmatu a velmi snadno také najdeme i šipky, Enter či Backspace. Můžeme také očekávat dlouhou výdrž na baterie, jež se však bude velmi lišit v závislosti na využití jí samé a především jejího podsvícení. Výrobce tak udává velmi široké rozpětí deseti dnů až jednoho roku.

K810 se tedy firmě Logitech velmi povedla, jenomže u tohoto výrobce nás nepřekvapí, že si za kvalitu nechá také slušně zaplatit. V porovnání s ostatními modely je cena kolem 2600 Kč velmi vysoká, ovšem podsvícení a možnost přepínání mezi spárovanými zařízeními nám konkurenční modely (některé s téměř třetinovou cenou) nenabídnou. Je tak už na zákazníkovi, aby se rozhodl, zda mu uvedené výhody stojí za vydání takové částky.
 
 

Plusy


+ Elegantní, tenké a dostatečně pevné tělo
+ Snadné přepínání mezi 3 spárovanými zařízeními
+ Rovnoměrné podsvícení se senzorem pro automatické zapnutí
+ Udávaná výdrž až 1 rok
+ Dobrá ergonomie
 
 

Minusy


- Cena
 
 
Za zapůjčení klávesnice K810 děkujeme firmě Logitechu.

 
 
Cena v době testování: cca 2 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama