Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

LG G Flex: první ohlasy ze světa

20.2.2014, Jan Vítek, preview
Společnost LG G Flex dostala na český trh první chytrý telefon se zahnutým displejem, ovšem vedle toho i s jinými zajímavými vlastnostmi. Mezi ně patří zadní povrch, který se dokáže sám zhojit, takže případné škrábance po chvíli zmizí.
Kapitoly článku:
  1. LG G Flex: přehled a specifikace
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Zdá se tedy, že největším problémem zařízení LG G Flex je jeho cena, čemuž se na jednu stranu nelze divit, když jde o novou technologii displeje a výrobce musel vyřešit řadu překážek, ale na druhou stranu to uživatele nemusí a nebude zajímat. A jak tedy vidí tento telefon zahraniční recenzenti?

Není divu, že i ti se věnují tomu očividnému, a sice ceně v kontrastu s vlastnostmi a celkovou nabídkou. Je více než zřejmé, že v u tohoto telefonu si za zahnutý displej a potažmo i samohojící zadní povrch velmi připlatíme a otázkou jen je, zda to zákazníkům bude stát za to. Recenzenti si všímají toho, že z čistě z hlediska hardwarové výbavy není na tomto telefonu v podstatě nic speciálního a v některých bodech i zaostává, což je asi nejvíce patrné u rozlišení displeje. To má 1280 x 720 pixelů, přičemž dnešní nejlepší modely již delší dobu nabízí Full HD a za dveřmi jsou telefony, které jdou ještě podstatně dále. Otázkou tedy i je, zda se cena modelu G Flex nebude brzy rapidně snižovat.



Co se týče ergonomie, potvrzeno bylo, že s tímto modelem se telefonuje příjemně, a to právě díky zahnutému tělu, jež sleduje křivku obličeje. Nicméně při prostém držení v ruce to prý není žádná paráda, těžko se hledá pohodlný úchop a ještě horší to je s telefonem v kapse, zvláště když má někdo přiléhavé kalhoty. Zde ale asi záleží na tom, jestli svůj telefon budete nosit v přední, nebo zadní kapse, kde také může jeho tělo sledovat křivky, tentokrát ale něčeho jiného. A moc nepřispěje ani celkově vysoká hmotnost a velké tělo. Po nějaké době si ale recenzenti zvykli i na tento neobyčejný tvar.

Zadní část telefonu se samohojícím povrchem je prý trochu kluzká a také jde o magnet na prach a jiné nečistoty. Na serveru TechRadar ale objevili malý škrábanec, který se ne a ne zhojit a telefon testovaný na Engadget se také nezhojil ze všech škrábanců, ale úspěch zase sklidil vypínač sloužící i jako notifikační vícebarevná LED schopná svým blikáním upozornit na různé zmeškané události. Telefon pak je možné narovnat, aniž by se objevilo nějaké poškození, takže když si na něj sednete, nemělo by mu to ublížit.



Použitý displej P-OLED může být dle LG zcela ohnut, a je tak daleko více flexibilní, než je u tohoto telefonu potřeba. Na LG G Flex se tak pohlíží i na zařízení, které znamená jen ukázku toho, co může v příštích letech následovat a LG očekává, že trh s ohebnými displeji v roce 2018 vyroste na 2,5 miliardy dolarů. Ovšem použitý displej je jeden z prvních modelů, a tak je i celkem pochopitelné, že má rozlišení pouze 1280 x 720, i když to je jen malá náplast na viditelný rastr. Jas displeje ale byl prý dostatečný na to, aby byl obraz viditelný i venku na slunci.

Software víceméně odpovídá výbavě telefonu LG G2, přičemž některé aplikace byly popsány v předchozí kapitole. Úspěch pak sklidila především funkce, která při rozdělení obrazovky na dvě části pro dvě různé aplikace umí stylem drag and drop přetahovat třeba obrázky nebo otevřít odkaz z jednoho okna v druhém okně, což se přibližuje multitaskingu a opravdové práci v operačním systému s moderním uživatelským rozhraním. Oblíbená je také funkce Slide Aside pro rychlé schování aplikace, kterou pak můžeme ihned nechat zobrazit, a to s využitím gesta s třemi prsty. Novinkou na G Flex pak je možnost nahrnout k sobě virtuální tlačítka ve spodní části obrazovky, aby k nim uživatel snadněji dosáhl palcem.

Sympatie si ale nezískal celkový počet aplikací, které jsou nainstalovány nad rámec systému Android 4.2.2 (stále se čeká na 4.4 KitKat). Těch je na G Flex prý více než padesát a jen pár se dá odinstalovat, i když tento počet zrovna závisí na tom, zda máte svůj telefon od nějakého operátora, nebo jste si jej pořídili pouze v obchodě.

Kamera s rozlišením 13Mpix a slušnou světelností byla přirovnána výbavě telefonů Galaxy S4, Xperia Z1 nebo LG G2. Uživatel může nastavit ISO, expozici, vyvážení bílé a další věci známé ze světa digitálních fotoaparátů. Zadní tlačítka se mohou využít pro ovládání závěrky a digitálního zoomu. Chybí ale optická stabilizace, která u G Flex původně měla být, ale prý se příslušný modul do telefonu výrobci nevešel. Umí ale sledovat obličej, což se hodí pro případ, že se chcete vyfotit sami ve vysokém rozlišení. Telefon umí sledovat obličej a oznámit zeleným svitem diody to, že máte celý obličej v záběru.

Baterie sklidila úspěchy. Její kapacita 3500 mAh stačí na to, aby telefon vydržel přehrávat video po dobu 14 hodin a po 18 hodinách využívání mu zbývalo ještě 40 procent kapacity, to tedy dle Engadget. I jiní recenzenti ale byli spokojeni a mluvili o tom, že G Flex by měl vydržet přinejmenším dva dny.

Z hlediska výkonu není co řešit. Snapdragon 800 se 2 GB RAM je zárukou úspěchu a co se týče absence slotu pro microSD, jenž by rozšířil základních 32 GB paměti, to zůstalo nepovšimnuto.


Ohlasy uživatelů


Názory českých uživatelů se povětšinou točí kolem ceny a toho, že za ni dostaneme pouze zahnutý displej. Prostě a jednoduše přímo a bez okolků píší názory, k nimž se recenzenti obvykle dostávají poněkud obšírnějším způsobem. Srovnáván je především model Nexus 5 nebo spíše LG G2, jenž se dá sehnat v podstatě už za poloviční cenu, nabídne vyšší rozlišení displeje, nižší hmotnost, ale také nižší kapacitu baterie, jenže ta to samozřejmě nezachrání.

Zájem uživatelů o LG G Flex tedy ihned upadne s prozrazením jeho ceny, kvůli níž je v této době pro běžného zákazníka neatraktivní, pokud tedy takový zákazník není ochoten jen tak vysázet na stůl osm až deset tisíc navíc za to, aby měl v kapse dosud ještě originální kus elektroniky.


Závěrem


LG G Flex je na našem trhu první telefon nabízející zahnutý displej, k čemuž nabídne ještě jako bonus speciální povrch zadního panelu, z nějž mají zmizet případné škrábance. Tento design se však velmi podepsal na ceně, za niž si dnes můžeme koupit dva telefony s podobnou výbavou. Displej přitom má rozlišení pouze 1280 x 720, což je při jeho 6" úhlopříčce málo, praktický přínos jeho tvaru je diskutabilní a někdy je zahnuté tělo telefonu i ku škodě.



V ostatních ohledech je LG G Flex dobře provedený telefon s kvalitní kamerou, vysokým výkonem a dlouhou výdrží na baterie. Pro data má připraveno 32 GB, ale už ne slot pro paměťové karty, na systém Android KitKat si případný majitel ještě počká a také se bude muset smířit s velkým množstvím nadstavbových aplikací.

Dle zkušeností recenzentů a názorů uživatelů si tedy lze udělat celkový obrázek. Hlavními protipóly jsou displej a cena, kterou běžný uživatel za takový telefon nedá. Jde ale o průkopnický model, jejž mají následovat další, jejichž cena bude s rozšiřováním technologie P-OLED a ohebných displejů celkově klesat. Klesnout by však mohla i cena samotného o G Flex, ale zde záleží pouze na firmě LG, zda k tomu bude mít důvod. Nyní její novinka na trhu působí spíše jako technologické demo a náhled toho, co bude následovat.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama