Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Kingston MobileLite Wireless G3: univerzální pomocník

6.4.2016, Milan Šurkala, recenze
Kingston přišel s další generací své Wi-Fi powerbanky MobileLite Wireless G3 (MLWG3). Umožňuje vylepšit Wi-Fi signál při cestování, zvládá také práci s daty na USB flash disku nebo paměťových kartách a umí nabít telefon.
Jak tedy zhodnotit Kingston MobileLite Wireless G3 (MLWG3)? Je to opravdu multifunkční zařízení, které toho hodně umí. Musíte ale počítat s tím, že vše umí poněkud kompromisně (ani zdaleka nedosáhnete teoretických maxim). V nepříliš velkém těle nabídne baterii, která je schopna nabít telefon nebo vdechnout trochu více života tabletu, ale s 5400mAh baterií té šťávy nebude nějak moc navíc.

Zarážející je náladovost, neboť mnoho zařízení neví, co si s MLWG3 vlastně počít (co na tom USB portu vlastně je a jak se to chová). Starší jednodušší telefony neměly problém, ale ty novější se nedokázaly rozhodnout, zda jsou či nejsou připojené a bezproblémově se nabíjely pouze tehdy, když se zapnulo celé zařízení včetně Wi-Fi. Pak ale nabijete zhruba jen 2300 mAh (bez Wi-Fi se dostanete přes 3500 mAh). Jde tedy o společný problém jak MLWG3, tak i připojených telefonů, kdy každé ze zařízení podporuje jiné USB nabíjecí protokoly.

Zatímco MLWG3 tak neposlouží moc jako powerbanka, ale spíše jako nouzové vdechnutí pár procent vyšťavenému mobilu, pro funkci Wi-Fi přemostění je kapacita baterie hodně slušná. Při opravdu intenzivním využití jsem se dostal přes 10 hodin výdrže a věřím, že v méně náročném provozu bude výdrž ještě vyšší. Můžete takto rozšířit Wi-Fi signál i do míst, kde je s ním obvykle problém, což se může hodit na cestách. V pokoji se slabým signálem tak krabičku můžete dát do místa s nejlepším příjmem a ta už se postará o další šíření díky dvěma Wi-Fi anténám (jednu pro původní síť a druhou pro nově vytvořenou). Nečekejte zázračné rozšíření signálu o spousty metrů, ale můžete takto pokrýt třeba o jeden pokoj navíc.





To ale zdaleka není všechno. Díky USB portu můžete nejen nabíjet telefony (v balení je microUSB kabel, kterým se nabije MLWG3 i s jeho pomocí lze nabíjet něco jiného), ale můžete také připojit standardní USB flash disk. Máte tu i slot pro SD kartu a microSD-SD redukci. Není problémem dělat zálohy z jednoho zařízení na druhé, ať už jde o kopírování USB-SD (příp. opačně) nebo z těchto zařízení do mobilu (příp. opačně). Na cestách si tak můžete třeba zálohovat fotografie na USB flash disk a uvolnit tak SD kartu do fotoaparátu.

Opět je tu ale problém s teoretickými maximy. Na slibované rychlosti se člověk nedostane ani zdaleka a při 150Mbps Wi-Fi budete ve skutečnosti rádi, když se dostanete na desetinu. Je ale dobré to, že k MLWG3 se může připojit více mobilních zařízení současně, přičemž rychlost na jeden telefon/tablet v podstatě nepadá a umí takto streamovat video na několik telefonů najednou (jen to dlouho trvá, než se přenesou). Stejně tak kopírování mezi USB a SD kartou probíhá tak na desetině rychlosti, kterou by měly datové zdroje teoreticky zvládat při čtení z jednoho a zápisu na druhé. MLWG3 umí i zálohu kontaktů.

Kingston MobileLite Wireless G3 není problém sehnat pod 1400 Kč včetně DPH, což je za takového pomocníka docela příjemná cena. Chcete-li jen nabíjet, pak určitě doporučím levnější powerbanku s mnohem vyšší užitečnou kapacitou, ale pokud vás zajímá funkce Wi-Fi a kopírování dat mezi nejrůznějšími platformami, pak jste na dobré adrese. Počítejte ale s nízkými rychlostmi, mnohem nižšími, než které byste hádali při pohledu na specifikace. Kingston nabízí i Wireless Pro, který má i vnitřní 64GB paměť a trochu vyšší kapacitu interní baterie, v českých obchodech jsem jej ale zatím neviděl.


Kingston MobileLite Wireless G3 je vhodný pro:


1. Rozšíření Wi-Fi signálu tam, kde je slabý (jako přenosný Wi-Fi extender)
2. Zálohování dat na cestách mezi různými platformami


Plusy


+ Multifunkčnost zařízení
+ Přemostění Wi-Fi signálu
(rozšíření dosahu)
+ Podpora různých USB, (micro)SD, telefonů
(připojíte skoro vše, ať už drátem nebo Wi-Fi)
+ Rozumná cena


Minusy


- Slabá kapacita pro nabíjení telefonu/tabletu
- Náladovost
(některé telefony jej dokážou detekovat pouze ve Wi-Fi režimu)
 
 
Za zapůjčení Kingston MobileLite Wireless G3 děkujeme Kingstonu.



Cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama