Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Kingston MobileLite Wireless G2: KPZ pro cestovatele?

4.8.2014, Jakub Doležal, recenze
Vybitá baterie v telefonu, mizerné Wi-Fi v hotelu či paměťová karta přeplněná fotkami. To jsou některé z komplikací, které vás mohou na cestách potkat. Dokázali inženýři z Kingstonu najít řešení a vytvořit doslova Krabičku Poslední Záchrany?

Testy rychlosti


Na řadu přichází přenosové rychlosti, a to jak při čtení a zápisu dat, tak i v situaci, kdy MobileLite G2 slouží jako přístupový bod k internetu. Typ bezdrátových čipů uvnitř přístroje sice výrobce neupřesnil, ale slibuje podporu 802.11n. Ze zkušenosti mohu dopředu prozradit, že k maximálním rychlostem tohoto standardu se nedostaneme, neboť se nejčastěji používá jedné vnitřní antény a teoretická rychlost je tak maximálně 150 Mbps.


Připojení rychlostí 135/135 Mbps bude ve většině hotelů bohatě stačit

Na redakční router Mikrotik RB751G jsem postupně připojil mobilní telefon, MobileLite G2 a notebook. Z výpisu signálu a rychlosti můžete vidět, že se Kingston dokáže připojit maximální rychlostí 135/135 Mbps při signálu o něco horším, než je tomu u zbytku zařízení. Nicméně na takto malou krabičku jsou to stále velmi dobré výsledky.

V testu reálné rychlosti se nejdříve pojďme podívat, zda dokáže MobileLite G2 „přemostit“ vzdálenou Wi-Fi bez větších ztrát rychlosti, nebo naopak dojde k degradaci rychlosti připojení. Pro test jsem využil mobilní telefon, který jsem nejdříve připojil přímo k routeru, otestoval rychlost spojení přes aplikaci speedtest.net a následně se připojil skrze MobileLite G2 a test opakoval.


Rychlost skrze Mikrotik a následně skrze Kingston

Linka dosahuje běžné rychlosti 25/25 Mbps a napřímo připojený telefon této rychlosti prakticky dosáhl (21/24 Mbps). V případě zapojení skrze Mobilite G2 však rychlost spadla na výrazně nižší rychlosti (12/16 Mbps) a je vidět, že oba dva směry přenosu dělají zařízení od Kingstonu potíže. Zapnuté či vypnuté šifrování nemá na výslednou rychlost takový vliv.

Přenos fotografií a videosouborů z mobilních zařízení probíhal v několika scénářích. Testován byl přenos jak z telefonu směrem do MobileLite, tak obráceně. V první várce bylo přesouváno cca 70 fotografií a následně jedno větší video. Na závěr a pro kontrolu byl otestován přenos dat z paměťové karty na USB flashdisk v rámci zařízení Kingston.


USB port je umístěný tak, že lze SD kartu vyjmout bez obtíží

Výsledky ukazují, že přenosové rychlosti v rámci bezdrátové sítě nejsou úplně nejvyšší a při přesunu dat si budete muset počkat. Nicméně rychlost přenosu byla poměrně stabilní a nedocházelo k větším poklesům. Interní přesuny dat jsou pak velmi svižné, takže u většího množství dat bude rychlejší MicroSD kartu z telefonu vyjmout a pro zálohu vložit přímo do MobileLite G2.

Směr
Fotky
Velikost
Rychlost
MobileLite G2 >> OPPO N1
74 s
157 MB
17,0 Mbps
OPPO N1 >> MobileLite G2
151 s
157 MB
8,3 Mbps

Směr
Video
Velikost
Rychlost
MobileLite G2 >> OPPO N1
285 s
561 MB
15,8 Mbps
OPPO N1 >> MobileLite G2
363 s
561 MB
12,4 Mbps

Směr
Fotky
Velikost
Rychlost
USB >> SD karta
28 s
157 MB
44,9 Mbps
SD karta >> USB
16 s
157 MB
78,5 Mbps

Směr
Video
Velikost
Rychlost
USB >> SD karta
92 s
561 MB
48,8 Mbps
SD karta >> USB
55 s
561 MB
81,6 Mbps

K testu byla využita SDHC Class 10 a Sandisk Cruzer Extreme 32 GB

Kromě přesunu dat byla vyzkoušena i schopnost souběžného streamu videa a i v tomto směru neměl Kingston MobileLite G2 žádné větší obtíže. Naráz dokázal zásobovat internetovým vysíláním až 4 telefony, přičemž posun v obraze mezi jednotlivými telefony je spíše otázkou poskytovatele, než zpožděním samotného přístupového bodu.


4x stream z Tour de France zvládl MobileLite G2 jako po másle


Výdrž


Akumulátor uvnitř tohoto modelu není na první pohled extra velký, avšak v běžném provozu je takřka k neutahání. Při režimu „přemostění“ Wi-Fi signálu se mi akumulátor nepodařilo vybít ani po několika nočních cyklech a celkově jsem skrze tuto krabičku surfoval velmi slušných 20 hodin. Navíc výdrž můžete ještě více podpořit tím, že namísto zapnutých obou Wi-Fi adaptérů využijete LAN konektor a tím uspoříte značnou část energie. Kingston zkrátka zvolil dobrý poměr kapacity vůči hmotnosti, i když za více mAh bychom se v další generaci asi nemohli zlobit a hned si vysvětlíme proč.


Telefony lze nabíjet, jen menší kapacita nedovolí nabít vícekrát

Pokud budete MobileLite využívat pouze pro účely přístupového bodu, pak je kapacita akumulátoru dostatečná, avšak výrobce se pyšní také schopností nabíjet mobilní telefony. Nicméně kapacita 4860 mAh není v porovnání s akumulátory uvnitř telefonů (cca 2000-3000 mAh) zrovna nejvyšší. Navíc musíme započítat ztráty vzniklé při nabíjení a tím se dostaneme na zhruba 1,5 nabití.

Funkce dobíjení telefonů je tak spíše příjemným bonusem navíc, nicméně při delším cestování a více zařízeních dosáhnete velmi rychle na dno a budete muset hledat jiný zdroj energie. Kingston naštěstí nevymýšlel žádné vlastní konektory pro nabíjení a použít lze klasický Micro USB kabel, kterým se nabíjí většina moderních telefonů.

reklama