Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC One Mini: první ohlasy ze světa

29.8.2013, Jakub Doležal, preview
Menší verze úspěšného HTC One se pomalu dostává do prodeje po celém světě. Jaké jsou první reakce recenzentů a uživatelů? Kde se HTC vytáhlo a kde naopak udělalo chybu? Pojďme si udělat stručný přehled.
Kapitoly článku:
  1. HTC One Mini: první ohlasy ze světa
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Zahraniční reakce se vesměs shodují na tom, že ačkoliv je One Mini levnější verzí svého staršího sourozence, stále jde o telefon s prémiovým zpracováním. V naprosté většině je opět využit hliník a místy si HTC vypomohlo plastovými díly. Konstrukce těla je však stále velmi pevná a robustní. Rozdíl ve velikosti je v reálu mnohem znatelnější, než jak působí na papíře či fotografiích.


Tváří se jako jeden blok hliníku, ale není to tak úplně pravda

Naměřený výkon 2jádrového čipsetu je samozřejmě nižší a v horních patrech celkového žebříčku se proto One Mini objeví jen stěží. Nicméně menší displej, respektive jeho rozlišení v kombinaci s přepracovanou grafickou nadstavbou Sense verze 5.0, mají velmi pozitivní vliv na celkový chod a plynulost telefonu by tak měla být prakticky shodná s verzí One.

Jedním z velkých trumfů by měly být reproduktory BoomSound, avšak v případě verze Mini došlo ke snížení maximální hlasitosti a ani reprodukce „bassové“ složky není tak výrazná, jako v případě HTC One. Přesto však tento prcek stále hraje výrazně lépe, než jakýkoli konkurenční telefon široko daleko.


Rozdělené tlačítko hlasitosti je krok správným směrem

Podobné rozčarování přichází i v oblasti senzoru UltraPixel, díky němuž u modelu One sice ubylo šumu v nočních scénách, ale fotografie byly často mdlé nebo v silném protisvětle byly objekty doplněny o světelnou auru. HTC One Mini si jako zátěž ještě přidává absenci optické stabilizace, a to se stává často poměrně závažným nedostatkem. Fotografie tedy mohou být při určitých situacích viditelně rozmazané.

K absenci technologií jako IR, NFC či 802.11ac se každý staví jinak. Co jednomu nevadí, druhému naopak schází. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že na rychlejší Wi-Fi standard je možná ještě příliš brzy. Naopak NFC i návrat infraportu jsou vítané prvky výbavy, které sice nevyužijete každý den, ale mohou vám chybět.



Shoda naopak panuje v kritice interní paměti a je rozhodně proč. HTC One Mini má totiž na papíře kapacitu pouhých 16 GB bez možnosti rozšíření. Po vybalení z obalu však zjistíte, že reálně máte k dispozici jen kolem 11-12 GB, což může limitovat řadu uživatelů. Uložte si pár písní, navigaci s mapami, nějaké dokumenty, fotografie, videa a rázem jste využili celou kapacitu.

Výdrž na baterii je asi největším problémem současných chytrých telefonů a ani HTC One Mini na tom není nejlépe. Kapacita 1800 mAh je zkrátka i při menším displeji a úsporném čipsetu velmi limitujícím faktorem a naměřené hodnoty ukazují, že toho nezvládne příliš mnoho. Den intenzívnějšího provozu One Mini zvládne, ale večer budete muset ve většině případů hledat nabíječku.


Ohlasy uživatelů


Kromě recenzí není od věci se podívat také na názory či spíše všeobecné problémy, které se budou vyskytovat. Prozatím se k HTC One Mini dostanete jen sporadicky a v Čechách prakticky vůbec, takže množství majitelů je poměrně malé. Přesto se však najde pár zajímavých informací, které vám mohou pomoci při rozhodování.

Zatím jsem nenašel žádné vlákno, kde by si někdo stěžoval na kvalitu zpracování a zdá se, že HTC opět odvedlo slušný kus práce. Dotazy padaly také na podporu OTG (MicroUSB na USB) a MHL (přenos videa skrze USB). V případě možnosti připojit externí úložiště jsou reakce pozitivní a OTG zřejmě funguje bez omezení. U MHL ale prozatím uživatelé hlásí nefunkčnost a je otázkou, zda se jedná o hardwarovou nebo čistě softwarovou limitaci.

Zkušenější uživatele může odradit prozatím i fakt, že HTC One Mini je dostupný pouze s grafickou nadstavbou HTC Sense 5.0 a vývojářská Google ROM prozatím není k dispozici a možná ani v plánu. Stejně tak jsou zatím v raném stádiu vývoje alternativní ROM, takže pokud se vám telefon podaří v brzké době sehnat, je nutné počítat s tím, že budete nějaký ten pátek odkázáni spíše na výrobce než na komunitu.


Závěrem


Ačkoliv se HTC One Mini tváří jako zmenšená verze svého většího bratra, není tomu tak. Respektive HTC pouze nezmenšilo rozměry telefonu, ale zasáhlo i do výbavy a v jistých ohledech poměrně zřetelně. Bude tedy velmi záležet na osobních preferencích každého z vás, zda budete ochotni některé změny ve výbavě akceptovat.


Koupíte stříbrnou nebo raději počkáte na černou verzi? (zdroj: Gizmodo)

Zdá se, že zpracování i výkon telefonu jsou na dostatečné úrovni. Naopak slabé hodnocení si vesměs odnáší fotoaparát a akumulátor. Obě nevýhody by výrobce mohl částečně korigovat aktualizací, avšak je otázkou, zda to vůbec bude možné. Ostatně historie tohoto výrobce celkem zřetelně ukazuje na nepříliš dobrou podporu modelů a velmi brzké ukončování vývoje.

Důležitým faktorem při rozhodování bude i cena a prvotní odhady vypadají na 11 000 až 12 000 Kč, což při řadě omezení, které si HTC One Mini přináší, nemusí být adekvátní. Starší a větší HTC One totiž můžete sehnat již za 15 000 Kč a v neoficiální distribuci dokonce ještě levněji.
 
Zdroje: HTC, Svět mobilně (1, 2, 3) TheVerge, Engadget, AndroidCentral, GSMArena, XDA Developers



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama