Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Google Nexus 5: první ohlasy ze světa

13.11.2013, Jan Vítek, preview
Dlouho očekávaný Google Nexus 5 vyráběný firmou LG Electronics se konečně dostal na trh a kromě slušné hardwarové výbavy také přinesl i nový software. Tím je operační systém Android 4.4 přezdívaný KitKat. My se nyní podíváme, co od této novinky můžeme čekat.
Kapitoly článku:
  1. Google Nexus 5: přehled a specifikace
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Google Nexus 5 byl očekáván a zájem o něj je veliký, takže je i dost ohlasů ze světa. Co se týče designu a provedení, pak zde v podstatě není co chválit, ale na druhou stranu nikdo nečekal, že se setkáme s těmi nejlepšími materiály. Za pochvalu nikomu nestál ani design, neboť ten také nemá čím zaujmout. Jde prostě o černý nebo černo-bílý plastový telefon s pogumovaným zadním krytem, který má zaoblené tělo a není na něm nic, co by nás vyloženě zaujalo. Nejvýraznějšími prvky pak jsou velký nápis Nexus na zadní straně a kulatá část kolem objektivu zadního fotoaparátu. Displej IPS Plus pak je hodnocen kladně díky svému jemnému rozlišení, dobré čitelnosti na slunci i ochraně poskytnuté sklem Gorilla Glass 3.



Na výkon telefonu si naopak nikdo nestěžuje, však Snapdragon 800 je jeho chloubou a 2 GB RAM také nikoho neurazí. Většina ohlasů se týkala práce v samotném systému, v němž se můžeme pohybovat velmi svižně, jak ostatně ukazuje video v předchozí kapitole. Snapdragon 800 a grafika Adreno 330 jsou pak zárukou toho, že tento telefon dokáže rozpohybovat i náročné 3D hry. Výkon tohoto telefonu je tak jednou z hlavních výhod, kterou recenzenti většinou spojují s cenou a posuzují celou hodnotu. Ta je v porovnání s jinými telefony pro Android bezkonkurenční, ovšem musíme si uvědomit, že zahraniční recenzenti většinou počítají s jinými cenami než my, oni totiž na rozdíl od českého zákazníka mohou koupit telefon z Google Play.



Výbava telefonu Nexus 5 je hodnocena dobře, ale také především vzhledem k ceně. Nejsou zde žádné vyložené inovace a pokud bychom měli zmínit zajímavé prvky ve výbavě, je to podpora bezdrátového dobíjení baterie, dále optická stabilizace u fotoaparátu, barometr a podpora rozhraní Wi-Fi 802.11ac. Do výbavy ale můžeme zařadit také paměť pro data, přičemž v nabídce je prozatím pouze 16GB verze a později (nejspíše až v příštím roce) přijde 32GB. Obě ale budou mít shodné to, že jejich paměť nebude možné rozšířit pomocí karty.

Leckdo si také stěžoval na to, že ve výbavě chybí sluchátka a je v ní pouze to nejdůležitější, čili nabíječka. Zde je ale otázkou, zda není lepší namísto levných sluchátek, která také něco stojí, pořídit či využít svá vlastní dle vlastního výběru. Ve spojitosti s tím se můžeme zmínit také o zvuku integrovaného reproduktoru, který si vysloužil asi nejhorší hodnocení ze všeho, co hodnoceno bylo. Označen byl prostě za velmi slabý článek se zkresleným projevem.

Od fotoaparátu jsme si mohli slibovat vysokou kvalitu výstupů, což tak trochu slibovala zmíněná optická stabilizace. Jenomže to je pouze jeden díl skládačky. Na jednu stranu si recenzenti pochvalují, že kamera oproti předchozím telefonům značky Google doznala značného zlepšení, ale na druhou stranu doufali, že půjde také o 13Mpix snímač jako u sesterského modelu LG G2, z nějž Nexus 5 vychází. Novinkou u systému KitKat je, že můžeme při odemykání telefonu rovnou spustit aplikaci pro focení či natáčení videa, ovšem od odemčení po pořízení prvního snímku prý uplyne 7 - 8 sekund, což by rozhodně mohlo být lepší. Může za to především delší nabíhání aplikace.


výstup z fotoaparátu Nexusu 5 - zdroj: Androidcentral - klikněte pro zvětšení -

Zadní fotoaparát je tedy hodnocen veskrze dobře, čili jako lepší průměr. Oceňována je pomoc optické stabilizace především při natáčení videa a také funkce HDR+, která je ale součástí operačního systému. Na jednu stranu se tedy telefon zlepšil, ale na druhou stranu je cítit zklamání, že není tak dobrý jako u LG G2.

Výdrž telefonu na baterii s kapacitou 2300 mAh je také srovnávána s LG G2, který se může chlubit 3000mAh baterií. Zde je Nexus 5 posuzován podobně jako z hlediska svých fotografických ambicí. Čili je sice na tom lépe než předchůdce Nexus 4, ovšem přesto se očekávalo, že to bude lepší. Recenzenti jsou tedy veskrze smíření s výdrží jednoho dne až dne a půl při normálním využití, což je u dnešních výkonných chytrých telefonů standard. Je ale třeba si uvědomit, že řada recenzentů neměří výdrž baterie až poté, co proběhla několika nabíjecími cykly, takže informace o tomto mohou být zkreslené. Nabíjení pomocí 1,2A nabíječky pak trvá kolem dvou hodin a další možností je využití volitelné bezdrátové nabíječky standardu Qi. Potřeba bude pouze ta, neboť indukční cívka je již v základní výbavě telefonu.

A nakonec co se týče systému Android 4.4 KitKat, ten již tradičně u telefonu Nexus přichází ve své základní podobě. Nemáme tu tedy žádnou nástavbu, žádné přídavné aplikace a zkrátka nic, čím nás obdařují firmy jako LG, Samsung, HTC a další. Pokud tedy máte rádi čistý systém bez vnucených přídavků, budete spokojeni.


Ohlasy uživatelů


Názory českých uživatelů na Nexus 5 jsou v drtivé většině velmi pozitivní, pokud se tedy k tomuto telefonu někdo vůbec vyjadřuje a neřeší v diskuzích o tomto telefonu něco zcela jiného. Oceňována je rychlost, Haněna je pak především nerozšiřitelná základní paměť, občas jsou zmíněny problémy s pomalým připojením k Wi-Fi a fakt, že dostupná je u nás pouze 16GB verze a 32GB má dorazit až v novém roce. Hojně se také Nexus 5 srovnává s přímou stájovou konkurencí v podobě LG G2, u nějž má být lepší především displej (Nexus 5 má zobrazovat zažloutlou bílou barvu), výdrž na baterii a fotoaparát i možnost rozšíření paměti pomocí karty, takže v tom se uživatelé shodují s recenzenty.

Čeští uživatelé ale nyní řeší spíše to, kde svůj Nexus 5 sehnat, takže se raději podívejme i na názory zahraničních majitelů tohoto telefonu. Ty se nepřekvapivě většinou shodují uvedenými připomínkami, jenomže jsou zabarveny tím, že Nexus 5 v 16GB verzi přijde na 350 dolarů nebo 300 liber, zatímco LG G2 stojí od 600 dolarů, což je velmi velký rozdíl. Když to srovnáme s českými cenami, pak stejný Nexus 5 přijde na 11500 Kč a LG G2 se dá v řadě obchodů pořídit za cenu pod 12000 Kč, čili cenový rozdíl je zde téměř zanedbatelný.


Závěrem


Google Nexus 5 je tu a dá se objektivně říci, že jeho jediným problémem je cena na českém trhu, která absolutně neodpovídá tomu, co za něj platí zákazníci v zahraničí (viz ohlasy uživatelů). Telefony Nexus jsou známé tím, že nabízí velmi slušný hardware a nejnovější Android v čisté podobě za velmi přívětivé ceny, jenomže tato výhoda byla českému zákazníkovi upřena. Přesto je ale o Nexus 5 i u nás velký zájem, ovšem časté jsou hlasy, které jej srovnávají právě s LG G2, čehož se na zahraničních fórech logicky tak často nedočkáme.
 

Google Nexus 5

Nový Nexus 5 přináší vylepšený Android 4.4 KitKat, jenž na jeho výkonném hardwaru běží velmi svižně. Oproti předchozím verzím je také už kladně hodnocen fotoaparát s optickou stabilizací, přičemž vedle něj se řeší displej, u nějž se cení jas, ale poukazuje na posun do žlutého spektra a dle očekávání se dostalo také na paměť pro data a baterii. Na paměti se uživatelům logicky nelíbí její nerozšiřitelnost pomocí karet a také fakt, že 32GB verze telefonu je zatím v nedohlednu. Baterie je zatím otázkou, neboť se čeká na dlouhodobé zkušenosti, ovšem nevyvratitelným faktem je, že při srovnání s konkurencí v podobě LG G2 dostaneme o 700 mAh méně. LG G2 má také větší displej, což ale nemusí každému imponovat, a lépe je hodnocen také jeho fotoaparát a možnost rozšířit paměť pomocí micro SD.


LG Optimus G2

Vypadá to tedy, že Nexus 5 to bude mít na českém trhu se svou cenou dost těžké, neboť se dostal do hladiny, kde už pro něj existuje silná konkurence, vedle níž se zapomíná i na jeho velký trumf - nejnovější Android 4.4 KitKat.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama