Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Fujitsu Stylistic Q702: hybridní tablet

18.6.2013, Jan Vítek, recenze
Zařízení Fujitsu Stylistic Q702 je jedním z prvních, které si vysloužilo označení hybridní tablet. Na první pohled vypadá sice jako normální malý notebook, ovšem velmi rychle jej změníte v tablet. Navíc v perfektně zabezpečený tablet!
Fujitsu Stylistic Q702 není zařízení pro každého, což je jasné nejen z jeho vysoké ceny. Jedná se o zařízení, které ocení především často cestující pracovníci, jež ocení kvalitní materiály, dobrou čitelnost displeje na slunci, zabezpečení, velmi dlouhou výdrž baterie, dotykový displej se stylusem a u tohoto zařízení také hlavní specialitku - možnost fungovat v režimu notebooku i klasického tabletu.


- klikněte pro zvětšení -

K tomu můžeme přičíst i displej typu IPS s vhodným rozlišením, slušnou 5Mpix kameru s automatickým ostřením, různé senzory, volitelnou možnost využití 4G/LTE nebo 3G/UMTS (včetně GPS) a rychlé SSD. Slevit naopak musíme na výkonu, který je zde přeci jen druhořadý, i když stále dobrý a osobně by mě také zajímalo, proč tu není více portů USB 3.0.

Důležité zde však je, že zde nemáme co do činění s klasickým notebookem, ale s tabletem, u nějž je připojení k notebookové základně pouze bonus. Je ale těžké toto zařízení nějak škatulkovat, protože způsobem použití jde o malý notebook, stejně jako jde o tablet, pouze z tohoto spojení logicky vyplynulo, že hlavní porci hardwaru musel dostat tablet, neboť pouze ten může fungovat sám o sobě. Základna dodá "pouze" klávesnici, touchpad, baterii s vysokou kapacitou a další rozhraní.

Z tohoto plynou i nevýhody týkající se především fyzického spojení obou části realizovaných pomocí dokovacího konektoru utopeného v mohutném kloubu. V tom má tablet jistou volnost, takže nedrží stabilně, k čemuž mu nepomůže ani jeho vysoká hmotnost v kontrastu s normálním displejem u klasického notebooku. Toto je prostě daň za možnost oddělení tabletu od základny a snad se dočkáme u příštích modelů lepší implementace.

Celkově je Fujitsu Stylistic Q702 kvalitní zařízení, o tom není pochyb. Jeho cena je však vysoká a předčí i očekávané ceny podobných konkurenčních modelů, jako je zmíněný Lenovo ThinkPad Helix. Tato oblast tedy potřebuje dospět a my z materiálů firmy Intel uvolněných k příležitosti představení procesorů Haswell víme, že ji čeká v nejbližší budoucnosti bouřlivý vývoj. Budeme jej sledovat.
 
 

Plusy


+ Tablet a notebook dohromady
+ Kvalitní materiály
+ Displej IPS s vysokým jasem čitelný i na slunci
+ Technologie Intel vPro, funkce zabezpečení
+ Velmi dlouhá výdrž na baterie
+ Dotykový displej + aktivní stylus
 
 

Minusy


- Cena
- Volnější spojení tabletu se základnou
- Turbo Boost u CPU by mohlo pracovat lépe
 
 
Za zapůjčení Stylistic Q702 děkujeme Fujitsu.
 
 
Cena v době testování: cca 57 000 Kč bez DPH, záruka 3 roky (On-Site)


Jak hodnotíte hybridní tablet Stylistic Q702?
V anketě šlo hlasovat od 18.6.2013 do 15.6.2014. Počet hlasujících: 3
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama