Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Fujitsu Stylistic Q702: hybridní tablet

18.6.2013, Jan Vítek, recenze
Zařízení Fujitsu Stylistic Q702 je jedním z prvních, které si vysloužilo označení hybridní tablet. Na první pohled vypadá sice jako normální malý notebook, ovšem velmi rychle jej změníte v tablet. Navíc v perfektně zabezpečený tablet!

Vnější zpracování


Fujitsu mluví ve spojitosti s tímto tabletem o hořčíku jako o hlavním stavebním materiálu pro šasi a především kryt displeje tabletové části. Pro klávesnicovou část byl použitý hliník s broušeným povrchem a v případě její spodního krytu možná jen tvrdý plast, ovšem ten je velmi pevný a stejně většinu prostoru zde zabírá baterie.


- klikněte pro zvětšení -

My budeme nyní o tomto hybridním tabletu hovořit jako o notebooku, neboť jím z hlediska vnějšího zpracování, jak je vidíme na okolních fotografiích, v podstatě je. Při prvním seznámení nás zaujme jen těžší displej a jeho netradičně zpracovaný kloub, jinak si neznalý uživatel ani nevšimne, že má před sebou takovéto speciální zařízení. Bude s ním totiž pracovat úplně stejně jako s notebookem, a přesně tak na něj budeme v této kapitole pohlížet. Funkčnosti tohoto designu si budeme všímat až v kapitole věnující se také ergonomii.


- klikněte pro zvětšení -

Máme před sebou tedy zařízení vzhledu notebooku, na jehož vrchní části je kromě nevzhledného štítku se sériovým číslem, uprostřed pak část loga Fujitsu a nahoře pak máme zadní kameru s rozlišením 5 Mpix. Vedle ní je pak malá záslepka, namísto níž by měl být nějspíše LED blesk, ovšem toho se nedočkáme. V samotném horním plastovém pruhu s logem Fujitsu, pod nímž můžeme tušit ukrytou anténu bezdrátového rozhraní, je umístěna ještě čtečka otisků prstů. Vedle kloubu displeje je zase krytá zdířka pro SIM. Dlužno říci, že kryt displeje (či tabletu, jak chcete) je pevný a výrazně se neprohýbá.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část má v sobě několik šroubků, takže nebude velký problém ji otevřít, ale není žádnů důvod to dělat. Ukrývat bude totiž jen několik kabelů vedoucích k rozhraním v klávesnicové základně. Ta je z velké části zabraná sekundární baterií, jež je v tomto případě velmi snadno vyměnitelná, stačí přesunout dvě západky. Baterie v samotném tabletu už tak snadno vyměnit nepůjde.


- klikněte pro zvětšení -

Porty a ostatní prvky jsou v bocích celého zařízení umístěny do dvou "pater", kde to spodní znamená základnu a horní samotný tablet. V případě pravé části základny tu máme hned vepředu široký kulatý otvor, kam můžeme zasunout dodávaný stylus. Další prvky jsou až na druhé straně a jde o USB 2.0 a Ethernet.

Neskonale bohatší je pak tabletová část, kde máme nejdříve očko pro poutko, dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, dále tu je vypínač bezdrátových rozhraní, vypínač funkce automatického otáčení obrazu dle polohy displeje, dvě tlačítka pro nastavení hlasitosti zvuku a pak hlavní vypínač. Nabídku zakončují dvě rozhraní, a to další USB 2.0 a před ním HDMI.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka základny nalevo má také tři prvky, a zde jde o již třetí USB 2.0, klasický D-Sub připravený i se závity pro pevné připojení konektoru a nakonec tu máme napájecí konektor. Ten samý máme hned nad ním v tabletové části, kde je ještě nekrytá čtečka karet SD, první a jediný USB 3.0 (bohužel) a nakonec tu chyběl už jen výdech chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se jako obvykle na celý stroj podíváme zepředu a zezadu, ovšem z těchto úhlů už nenarazíme na nic nového. Za zmínku možná stojí jen trojice předních kontrolek pod čtečkou otisků prstů a na opačné straně pak pozice reproduktorů po straních a dvě gumové podložky, o něž se mohutný kloub svírající displej po otevření opře o stůl.


Vnitřní zpracování


Díky tomu, že je kloub takto mohutný a opře se o stůl, získá klávesnice mírný sklon, což přispěje k lepší ergonomii. U normálního notebooku by to také možná i zlepšilo chlazení, protože by nebyl tak naplácnutý na stůl, ale zde nemáme v klávesnicové části žádný výkonný prvek. To rovněž znamená, že se vůbec nemusíme obávat zahřívání opěrek zápěstí a samozřejmě ani spodní části, kterou budeme mít na cestách položenou na klíně.



Maximální úhel rozevření displeje je ca 140°, což je více než dost na to, abyste na něj zpříma viděli i při práci s notebookem na klíně. Ovšem takto provedený kloub se nemůže rovnat těm klasickým. Tablet se do něj totiž jen nasadí seshora a sama za ním zavakne západka, čímž se zajistí. V takovémto uložení má ale značnou vůli, takže se může právě při práci na klíně klepat a k tomu vůbec nepřispěje vysoká hmotnost tabletové části.


- klikněte pro zvětšení -

Ta je vybavena potřebným světelným senzorem, webkamerou, po stranách najdeme popisky ke konektorům a tlačítkům a nakonec také u tabletů s OS Windows obvyklé tlačítko otevírající hlavní nabídku. To nás také při spojování obou částí bezpečně navede, abychom se trefili na dokovací konektor.



Klávesnicová část vypadá stejně jako u klasických notebooků, ovšem nese na sobě malé měkké podložky, o něž se displej pohodlně opře, přičemž právě u notebooků tomu bývá naopak.



Nakonec nám ukáže už jen klávesnici typu Chiclet, k níž patří také tři obvyklé kontrolky pro přepínače a nakonec tu je menší touchpad se dvěma oddělenými tlačítky. Ten není vícedotykový, což tedy vzhledem k desetibodové dotykové vrstvě na displeji vůbec nevadí.


reklama