Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dell XPS 12: originální hybrid

2.9.2013, Jan Vítek, recenze
Dell samozřejmě nemůže zůstat za ostatními pozadu, takže také nabízí své verze hybridních zařízení s dotykovými displeji. My si dnes vyzkoušíme model XPS 12, který se řadí mezi konvertibilní ultrabooky a nabídne originální zpracování i kvalitní materiály.
Dell XPS 12 můžeme tedy označit za konvertibilní ultrabook, jenž se od normálního ultrabooku liší pouze tím, že má otočný displej s dotykovou vrstvou, nicméně přesně to jej povyšuje vysoko nad běžné notebooky, jež dostaly pouze onu dotykovou vrstvu a jinak na ně výrobce nesáhl. Z ultrabooku XPS 12 si tak v okamžiku můžeme vytvořit tablet, i když ten je poněkud větší a těžší než klasické tablety a bohužel nám nenabídne možnost využít aktivní stylus, jenž by jeho dotykové rozhraní posunul o řád výše.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování tohoto počítače je na vysoké úrovni. Dell využil kvalitní materiály, jako hliník či uhlíková vlákna a stvořil elegantní a velmi pevné tělo, na němž hraje kombinace černého povrchu s nezaměnitelnou texturou uhlíkových vláken a stříbrné doplňky. Do toho všeho velmi dobře zapadá také kvalitní displej typu IPS pyšnící se rozlišením Full HD (jež může být tedy u 12,5" modelu leckde i na obtíž), vysoký jas a ochranné sklo Gorilla Glass. Na základně je pak klávesnice s bílým LED podsvícením a velký multidotykový touchpad.

Pochválit můžeme také reproduktory, jež vypadají na bocích velmi subtilně a o to větším překvapením je jejich mohutný zvuk. Webkamera na druhou stranu patří mezi slabší kousky, především kvůli svému neostrému obrazu a také nás asi nenadchne, že nám XPS 12 z fyzických rozhraní nabídne jen dva porty USB 3.0, audio a mini DisplayPort. Ethernet tu tedy nenajdeme, stejně jako čtečku karet či další výbavu.

Z hlediska výkonu jsou pak největšími tahouny procesor Intel Core i7-3667U vPro a výkonné SSD od Samsungu, takže když to všechno sečteme, máme tu za adekvátní cenu velmi slušný počítač s originálním zpracováním, jenž může fungovat jako ultrabook i čistě jako tablet.
 
 

Plusy


+ Kvalitní materiály a provedení
+ Velmi dobrý displej - IPS, Full HD, Gorilla Glass
+ Slušný výkon
+ Podsvícená klávesnice, kvalitní zvuk
 
 

Minusy


- Vysoké rozlišení může být zdrojem problémů
- Kvalita webkamery
- Z fyz. rozhraní pouze 2x USB 3.0, audio a mini DP
 
 
Za zapůjčení Dell XPS 12 děkujeme Intelu.

 
 
Cena v době testování: cca 41 500 Kč bez DPH (záruka 1 rok Dell ProSupport On Site)



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte konvertibilní ultrabook Dell XPS 12?
V anketě šlo hlasovat od 2.9.2013 do 10.8.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama