Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus P1801-T: Android na 18"

30.9.2013, Jan Vítek, recenze
Asus před několika týdny ohlásil příchod velkého přenosného tabletu. Ten je stejně jako jeho menší alternativy založen na architektuře ARM a operačním systému Android. Nyní si jej můžeme podrobně prozkoumat a zjistit, co v něm vězí.

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší zde přítomný procesor NVIDIA Tegra 3 se čtyřmi grafickými jádry. To si vezme na starost především nový 3DMark pro Android a pak si vyzkoušíme i dva obvyklé testy - Antutu a Nenamark. Očekávat bychom měli slušný výkon.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

V obou případech byly výsledky 3DMarku slušné a odpovídaly použitému hardwaru, takže zde je vše v pořádku. S herním výkonem můžeme být tedy spokojeni, což ostatně uvádí samotný benchmark - zařízení má očekávaný výkon.



Test Antutu ukazuje také velmi slušné skóre. Hlavní úložiště nám nabídne průměrné rychlosti, kde zápis je pochopitelně pomalejší než čtení. Zde by to mohlo být lepší, ale i podstatně horší.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec tu máme výsledek NenaMark 2.4, kde náš Asus získal jako u prvního testu 3DMark velmi podobné skóre jako Samsung Galaxy S II.


Výdrž na baterie a nabíjení


Dle specifikací máme v tomto tabletu 33Wh baterii s výdrží 5 hodin. Je naprosto zřejmé, že největším žroutem bude v tomto případě velký 18,4" displej a především na něm bude záviset dosažená výdrž. NVIDIA Tegra 3 ale také může baterii rychle vysát, pokud toto SoC zatížíme nějakou náročnější hrou.

V našem případě bylo zkoušeno přehrávání videa s obrazovkou na 2/3 maximálního jasu a s režimem vyváženého výkonu (vedle něj tu je ještě na jedné straně úsporný režim a na druhé režim výkonu). Se zapnutým Wi-Fi, přes něž tablet přehrával jinde uložené filmy ve standardním rozlišení 5:40, bylo dosaženo výdrže 5:40. V případě většího zatížení byla baterie vycucnuta za 3:35, a to s využitím her a při stejném nastavení jasu. Skutečná výdrž tedy odpovídá tomu, co prezentuje výrobce a je spíše lepší.

A za jak dlouho se baterie zase nabije? V tomto dnešní tablety obvykle nevynikají a není výjimkou, že se nabíjí třeba šest hodin. Nicméně Asus P1801-T to zvládne za cca dvě hodiny, což je slušný čas.


Zkušenosti z provozu


Asus P1801-T nemůžeme považovat za klasický tablet, takže od něj ani nemůžeme chtít, že nabídne to samé co klasické 10" nebo i menší tablety, čili vysokou mobilitu a možnost si je vzít s sebou kamkoliv. Jde spíše o All in One založené na Androidu, jehož výhodou je nízká spotřeba, provoz na baterie s výdrží průměrného notebooku a také nám oproti klasickým AiO nabídne také GPS modul, jehož využití je tedy diskutabilní. Výbava v ostatních směrech je ale zase slabší, tedy v porovnání s počítači PC. V porovnání s tablety si není na co stěžovat.

Osobně bych tento tablet využil pro přehrávání filmů a možnost rychlého prohlížení webu s možností přenášení po bytě či domě, ovšem z hlediska opravdové mobility by výhrou rozhodně nebyl a problémy bude mít i sám se sebou, respektive vlastním stojanem, jenž kvůli velkému sklonu nedovolí uživateli si jej v řadě případů vhodně nastavit. Je tu sice ještě možnost přikoupení dokovací stanice vybavené celou PC sestavou, ale tu jednak jen jako stojan kupovat nebudeme a potom musíme brát testované P1801-T jako samostatné zařízení a dle toho je hodnotit.

reklama