Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus P1801-T: Android na 18"

30.9.2013, Jan Vítek, recenze
Asus před několika týdny ohlásil příchod velkého přenosného tabletu. Ten je stejně jako jeho menší alternativy založen na architektuře ARM a operačním systému Android. Nyní si jej můžeme podrobně prozkoumat a zjistit, co v něm vězí.
Kapitoly článku:

Android Jelly Bean 4.2 a ostatní


Tablet byl už dodán se systémem Android 4.2.1, který je výrobcem průběžně aktualizován. Jedna taková aktualizace přišla zrovna v době recenzování, takže mohu dodat, že stačí jednoduše odsouhlasit její instalaci a tablet pak provede vše ostatní automaticky.


- klikněte pro zvětšení -

Stejně jako jiné tablety od Asusu má i tento nějaké ty úpravy, jež se týkají už nastavení systému, kde najdeme položku Asus přizpůsobené nastavení a několik více či méně užitečných předvoleb, jež jsou šitý na míru tohoto zařízení.


- klikněte pro zvětšení -

Jinak ale není základní systém Android moc pozměněn, spíše jde jen o několik předinstalovaných aplikací, mezi něž patří již v minulé kapitole zmíněný AudioWizard s různými profily pro zvuk, pak tu je App Locker pro zabezpečení aplikací pomocí hesla, obchod TegraZone s hrami, průvodce představující celou produktovou řadu Asus Portable a Transformer AiO a její možnosti a pak tu máme také WebStorage, čili cloudové úložiště dat přímo od Asusu.


- klikněte pro zvětšení -

Systém je tedy relativně čistý a jeho prostředí bude dobře známé těm, kteří již mají své zkušenosti s Androidem 4.x.


Rozhraní tabletu


Asus P1801-T je vybaven základní nabídkou rozhraní a nad rámec tu je dle mého názoru pouze modul GPS, jehož absenci bych zrovna neoplakával. Když začneme rozhraním mini USB, pak to nam nabídne rovněž OTG, čili možnost připojení flash disku, klávesnice či myši. K tomu ovšem bude zapotřebí také příslušná redukce, kterou nám Asus dodá v základním balení. Možnost připojení flash disku, klávesnice či myši byla celkem jasná, ale mě zajímalo především to, zda tablet zvládne obsloužit také mobilní pevný disk, neboť to tablety založené na Androidu zpravidla nedokážou. Připojený disk se v našem případě i bez přídavného napájení poslušně rozjel a systém jej hned poté rozpoznal, což je dobrá zpráva. Budeme si tak moci velmi snadno a pohodlně rozšířit paměť tohoto počítače o stovky gigabajtů, a to se počítá.

Pomocí dalšího dodávaného kabelu s konektorem USB na jedné straně a dokovacím konektorem na druhé ale můžeme tablet propojit s počítačem, přičemž ten pak může fungovat jako mediální zařízení. Tablet se z USB portu počítače nedokáže zároveň dobíjet, protože pro to potřebuje napětí 19 V, které mu USB port pochopitelně nemůže poskytnout.

Rozhraní Wi-Fi zde nemá žádné problémy s dosahem, který tak odpovídá dosahu i jiných zařízení a je plně srovnatelný s notebookem. Přenosové rychlosti pak se pohybují mírně pod 1 MB/s, což by tedy mohlo být o něco lepší. Rozhraní Bluetooth vyzkoušeno s bezdrátovou myší Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse pracuje naprosto bez problémů.

Pak tu máme z rozhraní 3,5mm výstup pro sluchátka či sluchátka s mikrofonem, abychom mohli využívat také IP telefonii třeba s využitím webkamery. Výstup na sluchátka nebyl nijak rušen a jehov výkon byl dostatečný i na vybuzení velkých sluchátek, takže tady je vše v pořádku.

Modul GPS byl do tohoto tabletu propašován navzdory specifikacím a funguje dobře. Už po malé chvíli začne i zprostředka místnosti nacházet satelity, a to pět až osm, což mu bohatě stačí na nalezení polohy, i když ta nebude vlivem odrazů tak přesná jako venku. Tento tablet si tedy můžete klidně vzít s sebou jako navigaci, jakkoliv komické to bude.

reklama