Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Agent 007: špiónské brýle s kamerou

5.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Nedávno jsme se podívali na problematiku špehování pomocí běžně dostupných prostředků, ať už jde o odposlechy, kamery nebo napíchnutí PC. V dnešní recenzi jsme pro vás vyzkoušeli špiónské brýle s kamerou.
Kapitoly článku:
  1. Ergonomie ovládání
  2. Špiónské brýle v praxi - fotografie
  3. Špiónské brýle v praxi - video
  4. Závěr
Nejprve se podíváme na výsledky při focení. Jako první vyzkoušíme úhel záběru, který otestujeme stejným způsobem jako v recenzích digitálních fotoaparátů na Digimanii.


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 1

klikněte pro zvětšení



Ten odpovídá zhruba 55mm objektivu, rozhodně tedy nejde o nic širokoúhlého. I když lidské oko má jen o trochu kratší ohniskovou vzdálenost (zhruba 45 mm), budete často nemile překvapení tím, co na fotografii není právě kvůli úzkému úhlu záběru.


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 2

klikněte pro zvětšení



I zde vidíte, že o širokoúhlosti nelze mluvit. Barvy jsou spíše chladnější, snímač hodně šumí, odšumování je příliš agresivní a 2 megapixely detailů rozhodně nemůžete čekat. Datumovka vpravo dole se řídí nastavením času přes textový soubor uložený na kartě a před akcí bych doporučil jej správně nastavit (jinak dopadnete jako na fotografii, kde je čas úplně mimo).


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 3

klikněte pro zvětšení



Velké zázraky bych nečekal ani od focení v protisvětle. Objektiv trpí na závoje, které dokážou zasáhnout velkou část snímků. Ještě se podívejme na několik ukázkových fotografií.


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 4

klikněte pro zvětšení



Hrany jsou zachovány, jemnější kresba je rozpitá. Nevím, zda by měl James Bond z tohohle radost. Něco natočíte, pro cílové použití to stačit bude.


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 5

klikněte pro zvětšení



Na takových scénách dobře poznáte ten problém, že vaše hlava se často "nedívá" tam, kam oči. Zatímco oči jsou velmi flexibilní, hlava (a s nimi i brýle) se až tak moc nenatáčí a kvůli malému úhlu záběru tak na fotce často nebude to, nač se skutečně díváte. Jak je vidět, čitelnost písmen je hodně problematická.


Špiónské brýle s kamerou - fotografie 6

klikněte pro zvětšení



Za umělého světla se můžete "těšit" na ujeté barvy a pochopitelně velmi vysoký šum.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama