Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ADATA PV110: oblíbená 10400mAh powerbanka

24.11.2015, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme vzali velmi oblíbenou powerbanku ADATA PV110. Hlavním důvodem je to, že nabízí solidní kapacitu 10400 mAh za poměrně příznivou cenu. My se podíváme, co od ní můžeme čekat.
Test powerbanky ADATA PV110 máme za sebou a můžeme dle dosažených výsledků docela chválit. I když je powerbanka jedna z těch těžších, vynahrazuje to právě dostatečně vysokou kapacitou. Papírové předpoklady byly sice o něco lepší než skutečnost, přesto ale můžeme hovořit o tom, že efektivně dokáže dodat nějakých 28 watthodin, což postačí na 3-4 nabití běžných smartphonů s bateriemi okolo 2000-2700 mAh (a napětím 3,6 - 3,8 V).





V neposlední řadě nabije i tablet nebo digitální fotoaparát. Můžete použít i vlastní kabel a není tedy problém nabít také fotoaparáty, které sice využívají USB nabíjení, ale nemají tradiční microUSB koncovku (např. některé starší fotoaparáty Samsungu). Pokud máte adekvátní USB kabel s příslušnou koncovkou, není problém. Chválím možnost nabíjet dvě zařízení najednou.

Počítejte s tím, že lze najít zařízení, které bude s 2,1A portem nekompatibilní a buď se vůbec nenadetekuje nebo se bude nabíjet se základním proudem 500 mA, případně i méně. S digitálními fotoaparáty obvykle nemá 2,1A port problém, tam se nadetekovaly všechny, které jsem zkoušel. Tohle je ale také problém zařízení, zda dokáže rychlý port poznat nebo ne - žádné zařízení, které by bylo schopno nabíjet se s 2,1 A, jsem doma nenašel.

Musíte počítat s tím, že takto velkou kapacitu ale budete také dlouho nabíjet, v testu to bylo 8 hodin (USB 2.0 s CDP/DCP nebo USB 3.0). Při 1,5A vstupu, což je maximum, byste se teoreticky mohli dostat na 5 hodin, rychleji by to jít nemělo. Doba nabíjení tedy závisí na portu, přes který to nabíjíte. Pokud budete PV110 nabíjet přes USB 1.1 nebo starší verze 2.0 bez CDP nebo DCP, pak můžete čekat nabíjení o délce 15 hodin. V takovém případě je to ale chyba vašeho USB portu, nikoli této powerbanky. Tak vysokou kapacitu přes starší USB prostě rychleji nabít nelze.

Powerbanka ADATA PV110 tedy vypadá dost zajímavě. Nabídne dost slušnou kapacitu (a uschované množství energie) za solidní cenu. Dobře ji můžete využít např. při dnes tak módním geocachingu, kdy se už nemusíte bát o výdrž telefonu při dlouhodobě zapnuté GPS a možnost nabíjení dvou zařízení najednou také potěší.


Powerbanka je vhodná pro:


1. Každého, kdo potřebuje mít s sebou dostatek energie na několik nabití
2. Nabíjení více zařízení najednou
3. Geocaching, už žádné starosti s vysokou spotřebou GPS v mobilu


Plusy


+ Luxusní vzhled
+ Dostatečně vysoká kapacita
+ Možnost nabíjet dvě zařízení najednou (dokonce 1,0 A + 2,1 A najednou)
+ Rozumná cena


Minusy


- Vysoká kapacita znamená i trochu větší rozměry i hmotnost


Cena v době testování: cca 700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama