Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nokia Lumia 920: návod, jak vyměnit prasklé sklo

8.11.2013, Jan Vítek, návod
Upadl vám telefon tak nešťastně, že se vám po skleněném krytu displeje rozlezl pavouček? Pak máte několik možností: zbavit se jej, smířit se s tím, zaplatit si opravu nebo se o ni pokusit svépomocí. A právě o této čtvrté možnosti bude dnešní článek.
Úspěch při výměně skla nezávisí pouze na vaší šikovnosti, ale také na tom, jak dobře displej nahřejete, jak rychle budete postupovat a také v jakém stavu je samotné sklo. Čím více je poškozeno, tím hůře se bude odstraňovat a možná se vám při tom prostě rozpadne. Sklo je také třeba nějak chytit, abychom je mohli odtáhnout od displeje, a to nejlépe přísavkou. Ta ale pochopitelně nebude na prasklém sklu držet a pak se určitě vyplatí mít větší přísavku, třeba z nějakého držáku pro telefon či navigaci do automobilu.



Pokud jste si tedy připravili potřebné náčiní, čili přísavku, která bude na skle držet a také kousek plastu pro odchlípnutí skla od displeje (trsátko, apod.), můžete přikročit k nahřátí displeje. Doporučena je teplota alespoň 70 °C, při níž by mělo lepidlo už povolit, a lepší je teplota ještě o deset stupňů vyšší. Pokud tedy nemáte trénované ruce číšníka, budou určitě vhodné ještě rukavice.

Osobně jsem využil služeb krbových kamen, na jejichž povrchu byla právě vhodná teplota kolem 75 °C. Druhou možností byl fén, ovšem ten nebyl schopný dosáhnout požadované teploty. Sklo po svém zahřátí dostatečně povolilo, aby se mezi ně a displej mohl vrazit plastový klín, takže jsem postupně mohl obě části od sebe odtrhávat. Až v tomto procesu se ukáže význam toho, jakým způsobem je sklo poškozeno. Pokud je skutečně rozbité na mnoho kusů, nejspíše se vám při odstraňování rozpadne a vy pak budete muset z displeje odstraňovat malé střepy. Ty je pochopitelně nutné dostat pryč všechny.


- klikněte pro zvětšení -

Přípravu nového skla pro přilepení k displeji nepodceňujte. Důležité je především utěsnění prostoru bezprostředně kolem displeje, aby pak skrz okraje neprosvítaly bílé LED sloužící k podsvícení displeje. K tomu použijte cca 1 mm tlustou černou oboustrannou lepicí pásku. Ze samotného displeje také odstraňte zbytky lepidla.

Pak je nutné si dát ještě více záležet a z displeje a vnitřní části skla odstranit případné nečistoty a otisky. Z oboustranné pásky na sklu následně strhnete ochranný papír, sklo spodní hranou přiložíte k displeji tak, aby jeho konektor prošel skrz příslušný otvor, přičemž po ruce mějte stlačený vzduch, jímž vyženete ven všechen prach. Právě kvůli němu je vhodné si pro tuto práci najít místnost, kde se práší co nejméně, protože si musíte být před přilepením displeje jisti, že tam žádné smítečko nezůstalo.

Prodejci náhradních skel ještě i přes ujišťování o 100% kvalitě kontroly doporučují, abychom sklo a jeho dotykovou vrstvu ještě před montáží vyzkoušeli. To ale vyžaduje, abychom telefon dali částečně dohromady, čili připojili přinejmenším konektory displeje, dotykové vrstvy, tlačítek a baterie. To jen zvýší nebezpečí znečištění displeje (na vnitřní straně skla můžeme zatím nechat ochrannou fólii) a to zrovna nebylo mým cílem, takže jsem to riskl.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec už jen displej přiklopíte a telefon zase složíte dohromady, což po zkušenostech s jeho rozebíráním je práce na pár minut. A pokud budete mít štěstí, vše bude fungovat tak jako předtím.


Gorilla Glass 2 - co vydrží?


Výsledkem celé akce bylo také to, že jsme získali poškozené sklo Gorilla Glass 2, na němž jsme si mohli trošku zaexperimentovat. Sklo by mělo bez problémů přežít snahu o poškrábání klíčem, ale co takový ostrý šroubovák, velmi ostrý odlamovací nůž nebo dokonce rezačka skla?



Klíč nemá tak ostré hrany, aby na skle nechal i při velké snaze nějaké stopy, to šroubovák a nůž dokáží. Musí se na ně ale velmi tlačit a ve výsledku stejně vytvoří jen malinké škrábance, které nejsou téměř vidět a pokud ano, tak jen z některých úhlů. Vzal jsem ještě velmi ostrý modelářský nůž s křehké oceli, jehož ostří tlačené proti sklu se začlo lámat. Nicméně tímto nástrojem už nebyl velký problém zanechat viditelné stopy.


- napravo jemné škrábance od modelářského nože, uprostřed výsledek práce řezačky -

A co řezačka skla? Ta byla pochopitelně nejúspěšnější, protože pod jejím kotoučkem se sklo začalo drtit a tvořit dlouhé praskliny. Jistě by bylo zajímavé vyzkoušet také nové Gorilla Glass 3, ale to až někdy příště, až se nám povede poničit nějaký novější telefon. Jisté je, že druhá generace tohoto skla je sice odolná, ale zdaleka nevydrží vše. Teď mě omluvte, jdu si vybrat ochranné pouzdro.
Troufnete si na rozebrání a opravu vlastního telefonu?
V anketě šlo hlasovat od 8.11.2013 do 11.11.2014. Počet hlasujících: 22
Ano73 %
Ne23 %
Ne, nechci ztratit záruku5 %
reklama