Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Moc chytrých věcí kolem nás

30.10.2013, Pavel Kovač, úvaha
Samsung nedávno vydal své "chytré hodinky". V domácnostech na stěně visí chytré televize, v kapsách máme chytré telefony a někdo má dokonce chytrou pračku. Co stojí za touto módou? Přináší nějaká úskalí, či posun k lepšímu?
Kapitoly článku:
  1. Moc chytrých věcí kolem nás
  2. Chytré hodinky jako třešnička na dortu

Poslední výkřik techniky: chytré hodinky


V poslední době se doslova roztrhl pytel s chytrými hodinkami. Samsung vydal Galaxy Gear a... jsou propadákem ještě dříve, než se začaly vůbec prodávat. Je zde totiž neuvěřitelné množství omezení.





Hodinky jsou drahé (u nás je předpokládaná cena kolem 8 000 Kč), mají gumový pásek, co časem prostě praskne (dělají to všechny gumové/plastové pásky), je nutné je každý den dobíjet (baterie tedy bude po roce používání mrtvá) a... tramtadadaaa.. fungují jen s telefony Samsung, a to jen s některými nejnovějšími. Těmto hodinkám bych tedy neříkal chytré, ale blbé. Udělejme si malé srovnání s běžnými hodinkami v podobné cenové relaci. Já osobně mám Festina 6580, které před 12 lety stály cca stejně jako dnešní Samsung Galaxy Gear.


Vlastnost
Samsung Galaxy Gear
Festina 6580 Richard Virenque
Pohotovostní doba
1 den
cca 3-4 roky
Kouknu a vidím čas
Ne
Ano
Automatická korekce času
Ano
Ne
Odolné tělo (vodotěsné apod.)
Ne
Ano
Kompatibilita s telefony
Jen některé Samsung
Všechny :-)
Vyměnitelná baterie
Ne
Ano
Kamera/Foťák
Ano 1,9MPix
Ne
Hodinky vás sledují
Ano
Ne


Tato tabulka (ne)specifikací je sice hodně uzpůsobena tomu, aby z ní chytré hodinky vyzněly jako "zařízení k ničemu", ale ono to tak bohužel je. Kdo z vás by si koupil hodinky, co mají výdrž 1 den a životnost tak cca 1 rok? Máte opravdu nazbyt 8 000 Kč ročně na hodinky? Nebo si raději připlatíte na plyn a zapnete topení ne na 20, ale na 21°C? Samozřejmě se najdou uživatelé, co si je koupí, ale bude jich opravdu málo. A to u spotřební elektroniky není dobré znamení. Spotřební elektronika je od toho, aby se jí prodávaly tuny, a pokud jí budou tuny ležet jen na skladech, je to problém.


Existuje naděje?


Ale ovšem že ano! Pokud se objeví způsob, jak hodinky napájet z jiného zdroje, než je běžná baterie, co se dává do telefonů, tak je vyhráno. Vyhráno by bylo také v případě, kdyby se zkombinovalo několik napájení dohromady. Např. pomocí pohybu ruky, solární a... nějaký další, co uchová energii dostatečně dlouho a s velkou kapacitou. Takový bohužel zatím není a celá situace připomíná spíše koncept, než aby byly hodinky hotový produkt. Ovšem začátky jsou vždy krušné, a tak si třeba naše děti budou užívat chytré hodinky jak na běžícím páse.

A jak z toho ven nyní? Jistou nadějí by mohlo být použití jiného typu displeje (e-ink?) a vyřešení jeho aktualizace opravdu jen v případě nutnosti. Např. změna polohy a jasu současně. Zkrátka byste si naprogramovali pohyb pro aktualizaci displeje a tedy času, a tím by bylo vše vyřešeno. Displej by se jednou aktualizoval a opět by se uvedl do stavu spánku. To, že vidíte čas např. o 2 vteřiny zpožděný, nikomu nevadí. Samozřejmě to neřeší ony "chytré" funkce, co potřebují častější aktualizace displeje. Ovšem jistě by to mohlo prodloužit provoz na baterii i na týden. A to je již snesitelné. Ovšem na delší dovolenou to stále není.




Hodinky Pebble


Takové hodinky dokonce již existují. Jmenují se Pebble. Jejich cena je poloviční oproti Galaxy Gear a výdrž na baterii mají sedmkrát lepší. Bohužel dostupnost hodinek je odhadována až na jaro 2014. Ve výsledku to může být i podzim 2014. Takže zatím zůstáváme v klidu. Vývoj celého projektu je financován přes Kickstarter, a tak uvidíme, jak to bude s kvalitou celého produktu.


A co další firmy?


Spousta firem zatím ohledně chytrých hodinek vyčkává. Možná si uvědomuje jejich zásadní chybu. Spotřebu a potažmo s tím spojenou výdrž na baterii. Mohl by to být pěkný impulz pro vynálezce, resp. pro inženýry k vyvinutí konečně nového typu baterie. Kdo ví, možná budou chytré hodinky průkopníkem v energeticky úsporných zařízeních daleko víc, než telefony či tablety.

Ale zpět k firmám. Hodně zajímavé je velké ticho u firmy Apple. Ta sice po smrti Jobse trochu ztratila na svém "mistrovství", ale stále je pokládána za firmu, co dokáže přijít s produktem, který je opravdu inovativní.





Jistým průkopníkem byla firma Sony, která již v roce 2012 přišla i na český trh se svými SmartWatch MN2. Ty využívají také OLED displej a mají výdrž až 4 dny. Navíc jejich cena je kolem 2 000 Kč. Takže kde udělal Samsung chybu? No asi všude, kde mohl.

A co si myslíte o chytrých hodinkách vy? Zapojte se do diskuze pod článkem.
reklama