Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mobilní platformy: historie a současnost

20.5.2014, Jakub Doležal, článek
Vyznat se dnes na trhu s notebooky, netbooky, ultrabooky, tablety či smartphony není vůbec snadné. Všemožná označení procesorů, grafik, nebo čipsetů dokáží pomotat hlavu i zkušenému uživateli. Pojďme si v tom zmatku udělat pořádek! Aktualizováno.

Samsung – Exynos


Korejská společnost v posledních letech ovládla prakticky všechny myslitelné segmenty spotřební elektroniky a sami se schválně rozhlédněte po svém domě či bytě a začněte počítat jejich produkty. Nemáte žádný s viditelným logem Samsung? Nevadí, tento výrobce je totiž také jedním z největších dodavatelů čipů na světě a je tedy velmi pravděpodobné, že v některém z vašich zařízení ono logo nakonec naleznete.




Samsung dnes naleznete úplně všude, tedy jak IT segmentu, ...



... tak mezi domácími spotřebiči


Samsung má celkem jistě nakročeno stát se takovým druhým Intelem a možná jej časem i předstihnout. Korejský výrobce si tuto cestu na vrchol poněkud komplikuje právními spory například se společností Apple, která od něj v jednu chvíli odebírala miliony čipů ročně a tvořila značnou část odbytu. Nicméně v posledních letech se Samsung začal výrazně prosazovat na poli mobilních zařízení, takže možná časem tento „jablečný“ výpadek nahradí vlastní poptávkou.


Exynos 3 Single (2010)


Jak nám Apple již mnohokrát ukázal, je vývoj vlastního hardwaru klíčovým krokem k úspěchu a Samsung se u mobilních zařízení k tomuto kroku odhodlal v roce 2010, kdy na trh dorazil Exynos 3. Toho času jedno-jádrové (45nm) řešení postavené na procesoru ARM Cortex-A8 nabídlo dostatek výkonu na tehdejší poměry a díky grafickému čipu PowerVR SGX540 umělo akcelerovat HD video.




Již první Exynos přinesl akceleraci HD videa


Mezi nejznámější zařízení vybavené SoC (system-on-chip) Exynos 3 patří telefony Samsung Galaxy S, Samsung Wave S8500, Samsung Wave II S8530, ale také tablet Samsung Galaxy Tab. Pokud sečteme prodeje těchto zařízení, bavíme se o desítkách milionů prodaných kusů a pořádné základně uživatelů.




Samsung Galaxy S je typický zástupce se SoC Exynos 3



Exynos 4 Dual (2011)


Vývoj na poli mobilních čipsetů pro telefony a tablety nabírá na obrátkách a v roce 2011 přichází na trh Exynos 4 (45 nm). Uvnitř čipu došlo ke generační obměně jádra na ARM Cortex-A9 a navíc se jednalo o dvou-jádrové řešení. Grafiku od PowerVR nahradilo řešení ARM Mali-400 a výkon šel opět skokově vzhůru. Nutno říci, že i v roce 2013 je výkon stále více než dostatečný na většinu činností, tedy kromě hraní nejnovějších titulů.




Exynos 4 Dual ukrytý v Galaxy S II, zobrazit recenzi


Prvním modelem s novou generací Exynosu byl Samsung Galaxy S II, který opět trhal prodejní rekordy a ještě dlouho bude čítat asi nejpočetnější komunitu okolo Androidu. Další zařízení jsou například Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus či Samsung Galaxy Tab 7.7.


Exynos 4 Dual/Quad (2011-2012)


U čtvrté generace ještě na chvíli zůstaneme, neboť přibližně rok po jejím vydání přispěchal Samsung s vylepšenou verzí. Optimalizace výrobního procesu na 32 nm umožnila do pouzdra čipu vměstnat až další dvě jádra, takže máte k dispozici 2 a 4jádrovou variantu. Grafické jádro navýšilo takty a úměrně tomu i propustnost.





Další generace čipsetu a další prodejní trhák jménem Samsung Galaxy S III, tedy alespoň pro Evropu. V USA totiž dorazil tento mobilní telefon s čipy Qualcomm, neboť Exynos neumí pracovat na LTE sítích, kterých si v zámoří užívají prakticky v každém středně velkém městě. Mezi další zařízení lze zařadit Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Camera a velmi populární Samsung Galaxy Note II.


Exynos 5 Dual/Octa (2012-2013)


V případě generace s označením 5 udělal Samsung poněkud chaos ve své jinak přehledné historii. Nejprve (2012) totiž na trh vypustil čipset vyráběný 32nm procesem a v 2jádrovém provedení. Postarší jádra A9 nahradil novějšími Cortex-A15. Navenek sice došlo ke snížení počtu výpočetních jader, ale díky inovované architektuře dosahuje Exynos 5 Dual vyššího výkonu. Grafické jádro Mali přišlo ve verzi T604 a dramaticky navýšilo propustnost, v řeči čísel téměř 5x.




Není Exynos 5 jako Exynos 5, pozor na počet jader!


S premiérou telefonu Galaxy S4 v roce 2013 spatřila světlo světa platforma Exynos 5 Octa, která nemá ale s předchozí mnoho společného. Výrobní proces totiž přešel na 28 nm a změnilo se také uspořádání výpočetních jednotek. Jak již z názvu „octa“ tušíte, naleznete v pouzdře Exynosu celkem 8 jader. Čtveřice výkonných jednotek ARM Cortex-A15 je doplněna o podstatně úspornější čtveřici čipů ARM Cortex-A7.

Prvotní představy o osmihlavé bestii, která si podá ostatní čipy k snídani, se ukázaly jako liché. Samsung dobře ví, že výkon současných procesorů je více než dostatečný a zaměřil se proto na spotřebu. Využil k tomu architekturu big.LITTLE ze stáje společnosti ARM, kdy se spárují silná a slabší jádra. Systém si dle potřeby zavolá z každé dvojice patřičné jádro a to druhé dočasně odstaví. Ve výsledku uspoří značnou část baterie. S podobným řešením přišla v minulosti také Nvidia na své platformě Tegra.




Samsung pomáhá svým produktům skrze megalomanské předváděcí akce
(zdroj: gizmodo)


Nesmím opomenout také grafickou část, kam se zpět nastěhovala jádra od společnosti PowerVR, konkrétně SGX544MP3. Nutno poznamenat, že oproti ARM Mali-T604 má toto řešení papírově zhruba o třetinu nižší výkon.

Kde najdeme Exynos 5 Octa a kde Dual? Inu 2jádrové řešení putovalo do Chromebook či Google Nexus 10, zatím co „osmi-jádro“ si Samsung uschoval pro svou vlajkovou loď Galaxy S4. Bohužel do distribuce opět promluvila neschopnost inženýrů vybavit Exynos podporou LTE, takže si tuto konfiguraci koupíte jen někde.




Ne všechny Samsungy obsahují Exynos a Galaxy S4 je toho příkladem


K nám do ČR se z nepochopitelných důvodů dostává také LTE verze s čipy Qualcomm, takže si budoucí majitelé tohoto telefonu mohou dát sraz u několika málo telekomunikačních věží s podporou LTE a zasoutěžit si, kdo dříve překročí svůj měsíční FUP limit.


Exynos 5 Octa/Hexa (2013-2014)


Samsung se namísto přípravy kompletně nového čipsetu soustředil na vylepšování toho stávajícího. Stále zde tedy máme Exynos 5, avšak ve třech nových provedeních. Hlavní pozornost byla upřena na přepínání výkonných jader Cortex-A15 a úsporných Cortex-A7, které v předchozím vydání příliš nefungovalo.




Staronový Exynos 5 prošel řadou zásadních úprav


Na trhu jsou nebo budou dostupné 8jádrové čipsety Exynos 5420 a 5422, které se liší pouze frekvencí. Větší pozor je nutné dát u čipsetu Exynos 5 5260, který nabídne pouze 6 jader. Korejci dokázali lépe vyladit přepínání či využití všech jader najednou, je však otázkou, jak si tyto 32bit procesory povedou proti 64bit konkurenci.


Grafické jádro pochází taktéž z dílny společnost ARM a v případě 8jádrových variant bude v pouzdře připraveno Mali-T628 MP6. U slabšího 6jádrového Exynosu bude použita o něco slabší varianta Mali-T624. Samsung tedy i nadále spoléhá na řešení, které mu ze značné části dodá ARM.

Konečně také dorazila podpora LTE, nicméně i přes odstranění poslední zásadní nevýhody čipsetu se Exynos 5 na přelomu roku 2013/2014 objevuje stále v malém množství zařízení.


Souhrn čipsetů Samsung Exynos
Generace
Kódové označení
Proces
CPU
Instrukce
GPU
Vydáno
Typický zástupce
Exynos 2 Single
Exynos 3110
45 nm
1x Cortex-A8
32bit
PowerVR SGX540
2010
Samsung Galaxy S
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Exynos 4 Dual
Exynos 4210
45 nm
2x ARM Cortex-A9
32bit
ARM Mali-400
2011
Samsung Galaxy S II
Exynos 4 Dual
Exynos 4212
32 nm
2x ARM Cortex-A9
32bit
ARM Mali-400
2011
-
Exynos 4 Quad
Exynos 4412
32 nm
4x ARM Cortex-A9
32bit
ARM Mali-400
2012
Samsung Galaxy S III
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Exynos 5 Dual
Exynos 5250
32 nm
2x ARM Cortex-A15
32bit
ARM Mali-T604
2012
Google Nexus 10
Exynos 5 Octa
Exynos 5410
28 nm
4x ARM Cortex-A15, 4x ARM Cortex-A7
32bit
PowerVR SGX544
2013
Samsung Galaxy S IV
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Exynos 5 Octa
Exynos 5420
28 nm
4x ARM Cortex-A15, 4x ARM Cortex-A7
32bit
Mali-T628 MP6
2013
Samsung Galaxy Note 3
Exynos 5 Octa
Exynos 5422
28 nm
4x ARM Cortex-A15, 4x ARM Cortex-A7
32bit
Mali-T628 MP6
2014
Samsung Galaxy S5
Exynos 5 Hexa
Exynos 5260
28 nm
2x ARM Cortex-A15, 4x ARM Cortex-A7
32bit
Mali-T624
2014
Galaxy Note 3 Neo

Recenze a aktuality ohledně platformy Samsung Exynos.
reklama