Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mobilní platformy: historie a současnost

20.5.2014, Jakub Doležal, článek
Vyznat se dnes na trhu s notebooky, netbooky, ultrabooky, tablety či smartphony není vůbec snadné. Všemožná označení procesorů, grafik, nebo čipsetů dokáží pomotat hlavu i zkušenému uživateli. Pojďme si v tom zmatku udělat pořádek! Aktualizováno.

iOS (pouze Apple)


Můžeme se jistě přít o to, kdo s dotykovým prostředím přišel jako první. Nicméně byl to právě Apple, který dokázal tento způsob ovládání prosadit mezi masy běžných uživatelů. První generace systému dorazila s iPhonem, který obrátil trh s mobily vzhůru nohama a poslal ke dnu takové giganty jako je například Nokia, nebo RIM. Další ranou do týlu konkurence byl tablet jménem iPad, který opět ukázal, jaký velký trh ostatní výrobci přehlíželi.





Samotný iOS je operační systém zaměřený na mobilní dotyková zařízení. Z počátku velmi jednoduchý místy až „hloupý“ software se postupně zdokonaluje a v každé verzi přidá desítky nových funkcí. Ne vše, s čím Apple přijde, je však na svou dobu inovativní a často jen doplňuje funkce, které již známe z ostatních platforem. S čím však Apple exceluje, je intuitivní ovládání a zejména množství dotykových gest, kterými si velmi usnadníte procházení skrze jednotlivé aplikace.




Apple sází na jednotné grafické prostředí a nedovoluje přílišné úpravy


Kde naopak narazíte, je jistá uzavřenost celého ekosystému, kterou lze popsat jako: "Víme, co chcete, takže to ostatní sem nepustíme". Pokud tedy objevíte nějaký problém či chybějící funkci je pravděpodobnější, že na ni neseženete řešení. Apple je také poměrně striktní ohledně aplikací, které pustí do svého obchodu, takže ne každá aplikace z Androidu je zároveň i zde.

Operační systém iOS neseženete oficiálně na jiném než Apple zařízení. Tím, že si Apple vytváří jak hardware, tak software, jsou jeho výrobky většinou velmi dobře odladěné a nabízí svižný chod při dlouhé výdrži. Posledním plusem jsou plošné aktualizace všech zařízení v rámci několika dnů po ohlášení nové verze.

Výhody:
+ Jednotné ovládání napříč produkty
+ Dotyková gesta usnadňující používání
+ Špičkově odladěné, bleskové reakce
+ Jednotná aktualizace všech zařízení

Nevýhody:
- Uzavřený systém, prostoru pro změny není mnoho
- Apple striktně omezuje případné konkurenty s aplikacemi
- Synchronizace obsahu většinou pouze skrze iTunes

Aktuální verze: iOS 7.x

Starší verze: iPhone OS 1.x, iPhone OS 2.x, iPhone OS 3.x, iOS 4.x, iOS 5.x, iOS 6.x
 
 

Android (ARM, x86)


Apple je z hlediska softwaru symbolem uzavřeného ekosystému s přísnými hlídači u hlavní brány a přesným opakem je jeho protivník Google. Operační systém Android je totiž zdarma a zdrojový kód si můžete stáhnout, kdykoliv se vám zachce. Díky tomuto přístupu bude Android do budoucna válcovat konkurenci v počtu podporovaných zařízení. Nicméně každá mince má dvě strany.




Typický maskot Androidu


Google má velmi dobré vývojové zázemí, jeho systém tak je vesměs odladěný a vychází v pravidelných intervalech. Na druhou stranu přílišná otevřenost způsobuje, že je často instalován na zařízení, kam nepatří kvůli výkonu, případně nemá patřičně odladěné ovladače. Nepovedlo se ani schvalování aplikací, které bylo z úvodu poměrně vágní, a tak se do obchodu dostávaly i různé podvodné aplikace.




Výchozí vzhled (vlevo) dokáží výrobci totálně změnit (vpravo), ne vždy je to výhodou


Výhodou a zároveň prokletím je možnost si systém doslova přebarvit podle svého. Mezi hlavní „malíře“ patří Samsung a HTC. Výsledkem je, že originální Android často změní k nepoznání. Navíc jej nadstavbami často zpomalí či přidají části systému, které vám vysají baterii mnohem rychleji jen proto, aby vám na ploše zobrazili efekt vodní hladiny. Kromě těchto neužitečných funkcí, ale zase často přidávají i nové schopnosti systému, které své uplatnění rozhodně najdou. Jedná se o různá centra pro sloučení sociálních sítí. Případně čidla, které zhasnou displej teprve ve chvíli, kdy odvrátíte svůj zrak jinam.




Otevřenost systému dovolí každému výrobci integrovat inovativní funkce


Absolutně největší bolístkou celé platformy jsou však aktualizace systému, které Google sice vydává pravidelně, ale je zcela na vůli výrobců zdali a za jak dlouho je připraví i pro vaše zařízení. Je tedy pravidlem, že naprostá většina zařízení dostává nové verze systému klidně i s ročním zpožděním. To nepotěší zejména ve chvíli, kdy danou vývojovou verzi postihuje chyba, která je odstraněna až v té další.

Výhody:
+ Otevřený operační systém, lze upravit dle libosti
+ Široká podpora zařízení
+ Dynamický vývoj skrze Google

Nevýhody:
- Špatná optimalizace (příliš variant hardwaru)
- Aktualizace dodávají výrobci se značným zpožděním
- Snadněji napadnutelný díky benevolenci Google

Aktuální verze: Android 4.4 KitKat

Starší verze: Android 1.5 Cupcake, Android 1.6 Donut, Android 2.0 Eclair, Android 2.2 Froyo, Android 2.3 Gingerbread, Android 3.0 Honeycomb, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Android 4.2 Jelly Bean, Android 4.3 Jelly Bean
reklama