Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Doporučené mobilní telefony: 2015

8.9.2015, Milan Šurkala, návod
Kupujete si nový mobilní telefon a nevíte, který z nich si vlastně vybrat? Nabídka je neuvěřitelně široká a zahrnuje stovky modelů nejrůznějších výrobců. Náš průvodce vám pomůže vybrat ten nejlepší smartphone. Aktualizováno 8.9.2015.
V kategorii smartphonů do 7500 Kč už můžete koupit telefony s velmi slušným displejem i výbavou. Zejména pokud plánujete využívat moderní technologie, ale nechcete příliš rozhazovat penězi, je toto pro vás ta pravá kategorie. Většinou se dočkáte i rozumně velkých rozměrů.


Samsung Galaxy S III Neo


Smartphone Samsung Galaxy S III Neo navazuje na mnohem starší vlajkovou loď Galaxy S III, takže v rámci špičky je tento mobil pochopitelně zastaralý. Jenže s věkem spadla i cena, verze Neo dostala pár vylepšení, a tak může plně soupeřit s jinými smartphony této cenové kategorie. A i když většina lidí na S III Neo pohlíží optikou high-endu (a neoprávněně jej pak považuje za zastaralý), je na něj potřeba nahlížet optikou cenové kategorie a zde patří jednoznačně k tomu lepšímu. Najdete zde tedy 4,8" AMOLED displej s HD rozlišením (byť v matici PenTile, tedy s trochu většími obrazovými body). Má hlubokou černou a přiměřenou pozorovatelnost na slunci.

Samsung Galaxy S III Neo

Mobilní telefon dostal čtyřjádrový procesor s taktem 1,4 GHz a 1,5 GB paměti RAM, díky čemuž patří ve své třídě k těm výkonnějším. Vyměnitelná baterie má dostatečnou kapacitu a celková výdrž patří k těm nadprůměrným. Nadprůměrná je také velikost vnitřní paměti, která činí 16 GB (11 GB volných) a lze rozšiřovat až 64GB microSD kartami. Galaxy S III Neo zklame absencí 4G LTE, maximem je zde HSPA+ s 21Mbps přenosy.

Na druhou stranu tu najdete rádio nebo podporu NFC. Fotoaparát má 8MPx rozlišení, snímky jsou ale spíše průměrné. Jsou trochu zastřené a autofokus nepatří k nejspolehlivějším. Umí však natáčet docela pěkné Full HD video. Tradiční bolístkou Samsungu je obrovské množství předinstalovaných aplikací, kterých se nelze zbavit. Je lepší volbou než výkonově horší Galaxy S4 mini, který je navíc ještě o něco dražší (ten může zaujmout tehdy, pokud je pro vás důležité LTE nebo infraport). Cena této bývalé vlajkové lodi dnes činí 5500 Kč.
  • 4,8" Super AMOLED (1280×720 pixelů)
  • 136,6×70,7×8,6 mm, 132 gramů
  • Google Android 4.4 KitKat
  • Snapdragon 400 4×1,4 GHz, 1,5 GB RAM, Ardeno 305 GPU
  • 16GB paměť, microSD do 64 GB
  • 2100mAh vyměnitelná baterie
  • SIM, BT4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC, 2G/3G/HSPA+, GPS, A-GPS, GLONASS, FM rádio
  • 8MPx fotoaparát, 1920×1080 video, LED blesk, přední 1,9MPx fotoaparát
 
 



Smartphony, které ještě stojí za zvážení


HTC Desire 816


Desire 816 nabídne přiměřený výkon (Snapdragon 400 4×1,6 GHz, 1,5 GB RAM), výborné stereo reproduktory, solidní 13MPx F2,2 fotoaparát. Příznivce selfie snímků potěší 5MPx přední fotoaparát. 5,5" displej jej posouvá spíše ke kategoriii phabletů, někoho může při takové úhlopříčce zklamat jen HD rozlišení. Potěší podpora rychlých LTE sítí.

HTC Desire 816

Negativy je např. zamykací tlačítko na levé straně, podprůměrné zpracování telefonu, chybějící NFC, nevyměnitelná 2600mAh baterie nebo pouze 8GB vnitřní paměť. Cena činí 6600 Kč s DPH.
 
 

Huawei Ascend P7


Ascend P7 nabídne hezký design a zpracování, slušný 5" Full HD IPS displej, solidní zadní 13MPx a přední 8MPx fotoaparát (zejména při focení za dne). K tomu je tu bohatá výbava v podobě podpory LTE, NFC, potěší i 2GB RAM a dostatečně citlivá anténa.

Huawei Ascend P7

Na druhou stranu moc nepotěší slabší výkon čtyřjádrového 1,8GHz procesoru Kirin 910T, neodladěný operační systém Android, průměrná výdrž baterie. V této třídě trochu zamrzí absence infraportu, nepříliš kvalitní Full HD video a kluzký povrch. Cena se pohybuje okolo 7000 Kč s DPH.
 
 
 

Samsung Galaxy S4 mini


Tento smartphone je sice levnější než výchozí varianta Galaxy S4, byl ale až moc ořezaný. Z dobrých vlastností lze vyzdvihnout 16GB paměť, slušný 8MPx fotoaparát, 4,3" AMOLED displej (viz také negativa), kompaktní rozměry díky menšímu displeji, kvalitní zvuk a bohatou výbavu v podobě NFC, 4G LTE a infraportu. V této třídě nabídne i slušnou velikost operační paměti RAM s 1,5 GB.

Samsung Galaxy S4 mini

Jak již bylo řečeno, Galaxy S4 mini je také v mnoha ohledech až moc ořezáno. Má pouze dvoujádrový 1,7GHz procesor, což už i low-endové modely mají čtyřjádra. Na druhou stranu to vynahrazuje vyšším taktem než je v této třídě zvykem. Nepotěší absence notifikační diody, problematická je pozice microSD slotu pod baterií, malé rozlišení jinak velmi dobrého displeje (960x540 pixelů) a malá kapacita baterie 1900 mAh. Galaxy S4 mini běžně seženete za 5000-6000 Kč.
 
 
 

Sony Xperia M2


Xperia M2 může zákazníky oslovit solidní výdrží, podporou mnoha technologií jako jsou 4G LTE, DLNA, NFC, má i FM rádio a dobrou GPS. V prodeji najdete i vodě odolnou verzi Xperia M2 Aqua (výobce u ní uvádí i podporu Miracast) nebo verzi Xperia M2 Dual pro dvě SIM karty (zde ale není podporováno LTE, ale jen HSPA+). Tyto dvě další verze se ale nabízí jen v několika málo obchodech.

Sony Xperia M2

Na druhou stranu se připravte na slabší rozlišení displeje (960×540 pixelů), nevyměnitelnou baterii, průměrný fotoaparát, pouze VGA přední fotoaparát, slabší reproduktory a průměrný hardware (Snapdragon 400 4×1,2 GHz, 1GB RAM). Xperia M2 stojí 5100-5400 Kč.
 
 
 

Sony Xperia T3


Xperia T3 je solidně vybavený smartphone. Nabídne velmi svižný systém navzdory průměrnému hardwaru (Snapdragon 400 4×1,4 GHz, 1 GB RAM), radost udělá velmi slušná výdrž na 2500mAh baterii, bohatá výbava tvořená např. NFC, DLNA, Miracast, 4G LTE, najdete tu i microSD slot. Ocenit lze také výborné zpracování.

Sony Xperia T3

Naopak z negativ bychom mohli hovořit o zbytečně dost velkých rozměrech vzhledem k 5,3" displeji, který má HD rozlišení displeje (vzhledem k velké úhlopříčce to není mnoho, ale za ty peníze proč ne), je zde bohužel nevyměnitelná baterie, svými výsledky nepřesvědčí ani průměrný 8MPx fotoaparát a počítat musíte s jen 8GB pamětí. Cena se pohybuje okolo 5500 až 6000 Kč s DPH.
 


V září 2015 byly do kategorie do 5000 Kč díky slevám přesunuty následující smartphony:
  • LG G3 s (D722)
  • Nokia Lumix 735 / 730 Dual
  • Nokia Lumia 1320

Do září 2015 jsme doporučovali Motorola Moto G 2014 (2nd Gen)

Motorola Moto G 2014 (2nd Gen)


Motorola Moto G je k dispozici v několika variantách. Výhodou staršího modelu byla dostupnost verze s LTE, což pro novou variantu zatím neplatí. Chybí i NFC. K dispozici je velký 5,0" LCD IPS displej s HD rozlišením, s tím ale souvisí větší rozměry telefonu. K dispozici je čtyřjádrový procesor Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz, tedy spíše průměr, což platí i o 1 GB paměti RAM. Díky čistému Android bez tuny předinstalovaného balastu je telefon překvapivě velmi svižný. Vnitřní 8GB paměť můžete rozšiřovat microSD kartami. Reproduktory jsou slušné, zvuk mikrofonu také nepatří k nejhorším, poměrně dobrý je i 8MPx fotoaparát s možností HDR. Zajímavostí je i odolnost vůči vodě (ne vůči ponoru do vody, ale jen vůči postříkání).

Motorola Moto G 2014 (2nd Gen)

Stinnou stránkou je to, že Motorola se do ČR oficiálně nedováží, a tak tyto smartphony nemají češtinu. Pro milovníky selfie je zde sice 2MPx přední kamerka, ale kvalita obrazu z ní je docela špatná. Baterie s 2070mAh kapacitou se nedá uživatelsky vyměnit, ale nabídne poměrně slušnou výdrž. Existuje i verze pro dvě SIM karty.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama