Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Agent 007: sledování aut a odposlechy telefonů

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? Tento díl seriálu o sledování lidí se bude věnovat problematice špehování aut např. pomocí GPS a sledování mobilních telefonů.
Kapitoly článku:
  1. Úvod
  2. GPS aneb "Kam jsi jel?"
  3. Mobilní telefon aneb "Komu jsi volal a jak dlouho?"
  4. Závěr
Odposlechy pomocí různých štěnic jsme už řešili v části článku na TVFreak.cz, kde jsme probírali i legislativní stránku věci. Zde se zaměříme na odposlechy přímo mobilních telefonů pomocí sítě operátora. Tam jsou i rozdíly po legislativní stránce, co se týče toho, kdy je možné získat data o telefonech. Především se toto všechno v poslední době dost mění. Od roku 2005 do roku 2011 byli operátoři dokonce povinni uchovávat data o probíhajících telefonátech a všech údajích (údajně byly uchovávány i texty SMS zpráv). Pak zhruba 1,5 roku díky nálezu Ústavního soudu byla tato povinnost zrušena, aby v roce 2012 byla opět zavedena, byť za trochu přísnějších podmínek.


Policie ČR


Nově si tyto údaje musí Policie ČR písemně vyžádat a také zdůvodnit, proč je potřebuje a proč nelze důležité informace získat jinak (pokud je lze získat jinak, údaje o komunikaci by neměly být poskytnuty, tedy povolení k jejich získání by mělo být zamítnuto). Vedle policie si tyto údaje může vyžádat BIS, NBÚ a dokonce i Česká Národní Banka. Člověk, jehož údaje byly vyžádány, musí být o tomto také informován. Tohle je tedy sledování pomocí bezpečnostních složek. Jenže ty nejsou jedinými, kdo se může snažit nabourat do vaší komunikace.

Drahou hračkou, která dokáže monitorovat hovory, je tzv. Agáta. Toto zřízení dokáže simulovat klasickou BTS (vysílač a přijímač mobilního signálu) a nechat připojit si mobilní telefon k ní místo klasické pravé BTS. Zaznamená tuto komunikaci a teprve pak ji přepošle do pravé mobilní sítě. I když by k tomuto zařízení měly mít přístup pouze bezpečnostní složky, najdou se i cesty, jak se k němu dostat nelegálně. Ceny ale nejsou pro běžného smrtelníka, stále vyjde na několik set tisíc korun.

A nyní se dostáváme k cestám, které jsou dostupné už prakticky každému. Jedná se o software (spyware), který se nainstaluje do smartphonu a pak už jen umožňuje monitorovat prakticky veškerý provoz mobilního telefonu. Co vše může útočník zjistit? Lze odposlouchávat právě probíhající hovor, dokonce lze poslouchat vše, i když se nevolá (zapne jednoduše mikrofon), může zaslat protokoly volání, SMS zprávy, GPS pozici nebo multimediální soubory. A jak se do vašeho smartphone může takový spyware dostat? Buď se útočník na chvíli zmocní vašeho mobilního telefonu a aplikaci nainstaluje, nebo nechá uživatele samotného, aby si ji nainstaloval (např. infikovaná MMS). Takový software se dá sehnat už za ceny lehce přesahující tisíc korun. A to už je dost málo na to, aby to bylo přístupné opravdu široké veřejnosti, co říkáte?
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama